Un copil în PLUS devorat de Cronos

În mitologia greacă, zeul Cronos a ajuns să conducă universul după ce l-a castrat pe tatăl său, Uranus. Perioada sa de domnie a fost numită “Epoca de Aur”, iar Cronos, obsedat de ciclicitatea destinului, îşi înghiţea pe rând copiii, pentru a nu fi detronat de unul dintre ei.

La fel ca un nou-născut al lui Cronos, Dacian Cioloş nu a ştiut ce l-a lovit când istoricul Marius Oprea a dezvăluit că partidul său seamănă cu o afacere de familie a fostei Securităţi. Tentativele de disculpare prin explicaţii comic-absurde pot fi rezumate într-o replică memorabilă de film: “I did not see that coming.”

Domnul Cioloş îşi complică singur existenţa, lansându-se într-o cursă a scuzelor: ba că toţii românii ar putea fi “dovediţi” că au legături cu Securitatea, ba că îi era total străină identitatea celor care luau decizii capitale pentru el. De bună seamă, fostul premier ar trebui să evite drumurile nesigure, pentru că spontaneitatea riscă să-i răpească nu doar seninătatea, ci şi prestigiul de figură inocentă a politicii româneşti.

Este adevărat: conştiinţele sănătoase care îl urmează pe domnul Cioloş nu au nevoie de multe adevăruri pentru a crede. Puţine, dar solide. Ceea ce se dorea însă a fi interviul lămuritor în scandalul partidului PLUS a degenerat nefericit, devenind o alti-scuză. Axioma propusă este, de fapt, un sofism:  “Dacă în spatele nostru ar fi fost serviciile, credeți că ne-ar fi lăsat să ne compromitem?”

Convingerea intimă a domnului Cioloş, că serviciile controlează totul, deci ar putea opri orice scandal public, este în sine bulversantă. Doar că suntem în faţa unei simplificări până la eroare. Dacă liderul PLUS credea în fidelitatea serviciilor, realitatea faptului că “ouăle” acestora sunt ţinute în mai multe coşuri poate fi periculoasă. Lucrurile devin brutale când strategia se schimbă din mers şi e nevoie de regrupare. Oricine poate fi aruncat sub autobuz.

Sigur, nu poate nimeni să spună că în cazul domnului Cioloş avem, într-adevăr, o problemă a uniformelor din culise. Vinovat, până la proba contrarie, doar de imprudenţa de a comite câteva atentate logice, fostul premier s-a afundat singur în nisipurile mişcătoare ale speculaţiilor securistice.  Rămâne, totuşi, impresia pregnantă a unei lucrături din interior. Doar timpul ne va dezvălui cine este Cronos în această poveste.

Leave a Reply