Starea morală a mediului online sau de ce prefer să stau în banca mea

Starea morală a mediului online

În societatea contemporană, cele mai consumate, căutate şi gustate chestiuni sunt mizeriile, scandalurile şi mondenităţile. Nu e de mirare că televiziunile, în goana lor nebună după rating, după ce ani de-a rândul au blamat OTV-ul, au ajuns să preia modelul Diaconescian. De asemenea, în contexul degradării culturale şi morale din România, nu mai miră pe nimeni succesul tabloidelor de genul “Cancan”, “Click” sau “Libertatea”, concomitent  cu falimentul ziarelor serioase, cu adevărat informative.

Pe cât de trist sună constatările de mai sus, pe atât de logică este extinderea stării de fapt şi asupra mediului online. Oamenii nu au cum să devină brusc mai docili, mai civilizaţi şi cu mai mult bun simţ, odată cu accesarea internetului. Din contră! Tarele umane individuale se observă de multe ori mai bine aici. De ce ne atrag frivolităţile, scandalurile şi incultura? Aceasta este o întrebare esenţială în procesul de “recuperare” a societăţii româneşti.

În calitate de blogger, ar fi oarecum paradoxal să blamez întregul mediu online. Nici nu aş avea motive să o fac, ţinând cont de mulţimea persoanelor de mare caracter pe care le-am cunoscut prin intermediul blogului. Lucrurile care merită blamate sunt “bunurile virtuale” de larg consum, mai ales pe bloguri, care nu au nimic în comun cu moralitatea şi bunul simţ.

De ce prefer să stau în banca mea

Anunţându-mi pe twitter pierderea locului de muncă, am primit, mai în glumă mai în serios, sfatul acesta. Discuţia a continuat cu o întrebare din partea mea şi apoi cu răspunsul. Evident că răspunsul a fost unul aproximativ, însă are o oarecare doză de adevăr. Ori în condiţiile acestea, eu nu am cum să îmi doresc să fiu un “problogger”. Este un lucru distractiv, “cool”, mişto, sau cum vreţi să îl numiţi, însă lipsit de o perspectivă cu adevărat semnificativă, dincolo de banii câştigaţi. De exemplu, chiar dacă popularitatea este atragătoare, ea este în acelaşi timp şi înşelătoare. Doar pentru că oamenii par interesaţi de o excursie petrecută într-un cerc restrâns, nu înseamnă că o relatare a unui asemenea eveniment are  ceva interesant în ea. Oamenii vin mai mult atraşi de “curent”, după modelul muştelor…

Un alt motiv pentru care prefer să stau în banca mea, cel puţin deocamdată, are legătură cu ftw.ro (ex-blogoree.ro). Unii dintre voi sunt la curent cu activitatea mea de acolo şi cu faptul că sunt unul dintre cei mai activi 3 utilizatori, conform topului realizat pe baza punctelor “karma” (dovada aici). Ei bine, începând de azi, nu voi mai utiliza ftw.ro. Decizia a venit ca urmare a acestui retweet (click). Link-ul de acolo duce la acest comentariu, evident o inepţie şi o jignire la adresa utilizatorilor de ftw.ro. Răspunsul meu la promovarea unei asemena opinii tocmai de pe contul de twitter a ftw.ro a fost acesta şi apoi acesta. După două răspunsuri irelevante venite de la twitter.com/ftwro, stimabilul Sadak, care se pare că este implicat în organizarea site-ului ftw.ro, a considerat potrivit să îmi răspundă cu următoarele două tweet-uri: unu, doi. Acum rămâne la latitudinea dumneavoastră să stabiliţi dacă respectivul comentariu este un feedback sau pur şi simplu o mizerie, şi dacă s-a obosit cineva să i-o “corecteze cu argumente”, aşa cum se susţine.

Aşadar, aşa cum am anunţat şi pe twitter, începând de azi, nu voi mai utiliza ftw.ro. Nu pentru modificările de care s-a plâns toată lumea, nici pentru design-ul evident inferior celui de pe vechea blogoree, ci datorită promovării unor atitudini bolnăvicioase şi ridicării nesimţirii (ca să nu zic prostiei) la rang de virtute. Nu este admisibil ca administratorii site-ului să îşi jignească userii printr-un asemenea retweet! Această “abstinenţă” va dura până când voi avea o reacţie oficială din partea posesorului ftw.ro, Bobby Voicu, sau până când va apărea o scuză publică pentru jignirea adusă tuturor utilizatorilor de acolo. Dacă în calitate de user cu rank:1 nu merit o asemenea explicaţie, înseamnă că site-ul îşi merită nefericita populare cu  bloggeri care se autopromovează, total neinteresaţi de crearea unei comunităţi.

Un al treilea motiv pentru care aş putea spune că prefer să stau în banca mea când vine vorba de activitatea bloggeristică, este reprezentat de tristul adevăr conform căruia bunul simţ, deşi încă trăieşte, nu este dorit, nu este ageat şi nici nu prinde la public.

Cu stimă şi consideraţie,

Un naiv inadaptat!

58 responses on “Starea morală a mediului online sau de ce prefer să stau în banca mea

 1. Florin Puşcaş Post author

  Multumesc tuturor pentru comentarii si pareri! Cu siguranta partile implicate in chestia ar fi putut gasi modalitati mai bune de a discuta, insa daca s-a intamplat asa asta e…
  Am multe de invatat din comentariile voastre. Am fost bucuros si incurajat de multi dintre voi si pentru asta sunt recunoscator. Nu am mai raspuns fiecaruia in parte pentru ca am vrut sa privesc putin lucrurile in ansamblu si sa nu ma mai pierd in explicatii.
  Multumesc inca o data pentru comentarii si pentru vizita!

 2. McGogoo

  asta e romania,
  de ce ar fi online-ul diferit de offline?

  esti roman, esti prost… pentru ca meriti.
  felicitari florin pentru ca ai luat atitudine. insa cu o floare nu se face primavara.
  restul vor accepta sa fie apreciati drept putzoi.

 3. Marele Han

  am ras cu lacrimi citind ineptia asta. auzi maestre, daca mureai de grija parerilor mele, puteai sa dai un mail civilizat si sa ma intrebi. “Domnu’ Mare Han, nu ma duce capul, nu pricep. lumineaza-ma!”

  scurt si la obiect: am fost admin pe blogoree. banam, taiam si spanzuram orice gasca de idioti care lucra in haita: + pentru ei, – pentru toti ceilalti. si au fost destui.

  ce zicea onorabilul in articolul comentat de mine? “se lucreaza in haita. Se puncteaza intre ei, depuncteaza tot ce ar putea sa capteze atentia.”

  Acum sper ca ti-e clar. Asta era sensul de baza.

  Sensul extins (ala care te-a facut sa-ti uzi pijamalele) il priveste pe fiecare-n parte. te simti putzoi? te oftici. stii ca nu esti? razi si treci mai departe.

 4. Florin Puşcaş Post author

  Buna dimineata soare! Te-ai trezit si tu? Sa stii ca nu ma intereseaza parerile tale. Chiar deloc. Si daca nu ai inteles nimic din ce ziceam aici, lasa-ma sa-ti traduc. Eu eram revoltat nu de parerea ta. Fiecare e liber sa debiteze orice ineptii ii trec prin cap. Ceea ce era inacceptabil era RT-ul ala de pe contul @ftwro. Ei si-au dat cu stangul in dreptul si au facut o manevra de PR penibila.
  Deci nu a avut nimeni nicio treaba cu tine pe aici. Poti sa te intorci la ale tale! Sanatate!

Leave a Reply