Reţete cu roşii şi portocale

În esenţă, toate acţiunile noastre au la bază nevoia fundamentală de hrană. Criza politică = criză financiară = lipsa lichidităţior = foame = colaps. Aşa că, în ultimele săptămâni, am încercat să testăm nişte reţete noi şi revoluţionare. Scopul era acela de a descoperi o soluţie pentru hrănirea milioanelor de români. Un fel de plan culinar cincinal. Dacă nu aş şti că e deja prea târziu, v-aş sugera să nu încercaţi reţetele acasă. Dar să vedem ce am descoperit.

Am dat o tură prin piaţă pentru a face rost de materia primă. În prima fază, chiar credeam că avem posibilităţi nelimitate. Abia pe urma am realizat că trebuie să ne mulţumim cu o gamă restrânsă de ingrediente care ne erau băgate pe gât. După multe combinaţii încercate – combinaţii pe care nu le mai expunem aici, fiind din start sortite eşecului – ne-am oprit la două ingrediente principale, cărora le-am mai adăugat unul pentru aromă. Aşadar, în continuare ne bazăm doar pe roşii, portocale şi petale de crin.

Am luat 50 de grame de roşii, 50 de grame de portocale şi câteva petale de crin – nu foarte multe pentru că oricum se evaporă repede. Am amestecat roşiile cu petalele de crin suficient de bine încât să pară o pastă omogenă. Portocalele le-am pus să se călească la foc mic în suc propriu. Pe urmă am căutat combinaţiile perfecte şi cantităţile ideale pentru reţeta minune, cea atothrănitoare timp de cinci ani. Cantităţile erau aproximativ egale (roşiile ceva mai grele din cauza petalelor de crin).

Evident, neprevăzutul şi-a luat locul de cinste în aventura noastră culinară. Portocalele, iubite de unii şi hulite de alţii, au dat în foc şi s-au pus singure în situaţia neplăcută de a pierde din greutate. Unii au susţinut chiar că portocalele, sărind din oală, i-au lovit pe unii în plex şi în figură. Pe de altă parte, roşiile şi petalele de crin au avut şi ele partea lor de necazuri. Uitate într-o noapte în vânt(u), s-au uscat într-o asemenea măsură încât au ajuns la aproximativ aceeaşi greutate cu portocalele.

Lovitura finală, cea care a retezat din rădăcini planul nostru de scoatere a populaţiei din foametea ce va să vie, a căzut odată cu tentativa de amestecare a celor două ingrediente principale. Am avut stări de nervozitate, dureri de stomac, stări de vomă, halucinaţii şi chiar paranoia. În mod normal aş da şi câte un link pentru fiecare reacţie adversă, însă acestea au fost atât de evidente încât nu cred să-i fi scăpat cuiva. Consumarea bizarei compoziţii a rupt relaţii, a stricat prietenii, a discreditat persoane publice şi, nu în ultimul rând, i-a umplut pe mulţi de frică.

Într-un final, am tras şi noi concluzia previzibilă: roşiile şi portocalele nu se pot amesteca fără să creeze pagume majore. Aşa că, ne-am adunat azi aici, noi, cei care mai avem încă încredere că se pot face mâncăruri comestibile cu ingredientele disponibile, şi vrem să ne alegem un meniu. De acum fiecare e pe cont propriu. Alegeţi cu spor şi cu măsură! E bufet suedez, însă nu exageraţi în consumaţie. Nu de alta, dar s-ar putea să suferiţi de crampe, mahmureală şi chiar greaţă în următorii 5 ani.

15 responses on “Reţete cu roşii şi portocale

 1. Gabi

  Imi place postarea asta, e savuroasa :-)

  Mie mi-a pierit pofta de vot dupa ce am petrecut dimineata prin spitale cu Lucas care si-a bagat o piulita in nas. S-a rezolvat, ne-am mai linistit.

  Am sa merg si la vot, asa, ca gaina la taiat 😀

 2. volare

  Ca orice gospodina care are si ea limitele ei, ma duc sa arunc (anulez) ce am incercat sa fac dupa reteta ta, ca sa nu imbolnavesc si pe altii…sau nu ma duc deloc 😉 !

  Totusi trebuie sa mancam ceva, apelez la un chef cuisinier neamt 😉 … sa ne faca o salata de rosii macar cu ceva aroma florala, de trandafir si crin???
  Sau poate mai avem timp de iubit, oxigenat parul, crosetat si plimbat cu trasura??? In acest caz doar parfumul ingredientelor conteaza, merita sa ne axam pe industria cosmetica.

  De ce cred ca toate cele patru variante o sa-mi imprastie in viata personala arome la fel de vagi precum iasca timpurie de mai…????

 3. Mica

  Florin,
  Prieteni,prieteni dar cam saracacios bufetul tau suedez.
  Eu asi manca un gratar cu salata verde sau de varza cu un pic de ulei de masline!
  Ce e de facut?
  Unde gasesc asa ceva?

 4. Mihai Radovicescu

  stii vorba aia romanesca ca din r…t nu poti face bici, da ? astea sunt ingredientele asta o sa traim urmatorii 5 ani. Ma repet: in ce mileniu or sa inteleaga astia ca daca vrei sa furi trebuie sa ai de unde si ca sa ai de unde trebuie sa faci naibi si ceva palpabil si bun pentru amarata asta de tara ?

 5. Florin Puşcaş Post author

  @Gabi Ioi… imi pare rau ca ti-as inceput ziua in felul asta! Sper sa fie totul ok cu Lucas!
  Acum ma pregatesc sa merg si eu la vot. :)

  @volare Bucatarul neamt ar fi mers, numai ca mie nu-mi plac rosiile. 😛 Asta e acum, ne multumim cu arome vagi… :)

  @Mica Of, cate pretentii! 😛 Asa ceva n avem pe plaiurile noastre mioritice. Bagam in noi ce avem la indemana. Probabil se gasesc si bucate mai bune pe undeva… :roll:

  @Mihai Sper sa nu fie nevoie de un colaps economic ca sa se inteleaga situatia. Se fura si in alte parti, insa, asa cum spuneai si tu, se mai si contruieste. Romanii sunt nesatui parca… Of, nicicum nu o sa ne fie bine…

 6. Ciolitto

  Avand in vedere pretul urcat al rosiilor in aceasta perioada, iar de portocale sunt satul nu voi alege nimic din acest bufet suedez. In sfasit scapam si noi… maine, de atata tam-tam.
  Inca o data, ai talent! Bravo…

 7. Mihai

  interesanta recenta, dar viitorul suna prost! ce exemplu ne vor da oare in urmatorii cinci ani ca e mai bine sa furam si noi? sau ne vor garanta ca vom iesi din criza?

 8. Marius Ola

  Am fost şi eu să mănânc ceva din bufetul tău, dar vorba ta mă simt cam sinistru. Mi-a rămas un gust amar în gură. Mai bine rămâneam flămând:)

 9. cby

  Pai s-a cam ales, pare-se. Vom degusta salata de rosii cu petale de crin urmatorii ani. Sincer mi se acrise de atita portocala!

 10. Viorica

  Nu degeaba te-am laudat ca ai talent 😀
  Pana la urma ai gasit cartea de identitate?
  Se pare ca cinci ani vom avea in meniu numai portocale. De import. De fapt, exportate de noi. Cica li se acrise de rosii. Deh, portocalele sunt mai dulci. O sa dam cu totii in diabet (nu e cazul meu, eu am deja) de atata dulce.
  Dupa votarea din 90 stateam la coada la ceva alimente. Am zis “acum, dupa rezultatul asta, cei care au votat cu Iliescu o sa manace numai trandafiri. Cu spini cu tot”. O tanara de la coada s-a ingalbenit inghitind in sec.parca simtea deja tepii pe gat.

 11. Florin Puşcaş Post author

  Multumesc 😀
  Nu am gansit inca documentul. :(
  Dupa tot circul asta al alegerilor, deci am afirmat care (ar fi fost) e optiunea mea, am ramas cu un gust amar. Bine nu o sa fie oricum… Nici cu rosii nici cu portocale.

 12. Maria

  :)) E ca să vezi ce-nseamnă să fii săturat, până peste cap, de tot ce a însemnat ultima lună şi jumătate. Creierul meu refuză să gândească “politic”. Abia spre sfârşitul articolului am prins metafora. Până acolo, m-am tot întrebat ce alte ciudăţenii se pot ascunde într-un om de mănâncă aşa ceva :)) Şi chiar mi-am imaginat gustul unei astfel de combinaţii… Dar oricât ar suna de… “ingenios”, aş zice pas.

Leave a Reply