„Ordonanţa lui Dragnea” – o prostie memorabilă

primarConform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a migra politic, fără să-şi piardă funcţia. PSD îşi motivează intenţia prin dorinţa de a rezolva aşa-numite blocaje apărute în administraţiile locale după ruperea USL şi formarea ACL. Dincolo de intenţia declarată, social-democraţii se pregătesc să dea o lovitură dură liberalilor şi democrat-liberalilor şi să-şi genereze un avantaj important la alegerile din noiembrie.

În realitate, ordonanţa este o prostie cap-coadă. În primul rând, orice profan într-ale politicii poate observa că manevra e una dubioasă. Adică avem o lege, în speţă legea aleşilor locali, pe care o mână de politicieni s-au hotărât să o pună pe pauză. Prima întrebare care ne poate trece prin cap e „De unde ştim că Guvernul nu va decide să ofere şi altor legi asemenea pauze?”. Desigur, placa „Săriţi, ne fură unii statul de drept!” este destul de uzată, dar o iniţiativă precum cea a vicepremierului Liviu Dragnea te cam pune pe gânduri. Mai ales când se petrece cu două luni înainte de alegeri.

PSD nu are curajul să-şi asume o modificare definitivă, care ne-ar aduce în situaţia de dinainte de 2006 (an în care s-a adoptat actuala lege împotriva traseismului). Nu doar de dragul imaginii, ci şi pentru a nu se trezi în curând în situaţia de a-şi vederea primarii, acaparaţi prin traseism, că pleacă de unde au venit. Modificarea situaţiei primarilor a fost cerută de mult timp de edili. Pe de o parte, aceştia au dreptate. Curtea Constituţională a decis că limitarea migraţiei parlamentarilor este neconstituţională. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, aleşi şi ei tot uninominal, ar vrea tratament egal cu parlamentarii. Ceea ce propune PSD este, însă, doar un pumn de praf în ochii aleşilor locali, nicidecum îndeplinirea unei dorinţe legitime.

Adevărul e că motivaţia PSD pentru „ordonanţa lui Dragnea” nu prea avea sens dacă nu erau vizaţi şi consilierii locali şi judeţeni. Totuşi, consilierii sunt aleşi pe liste, nu uninominal. E absurd să-i laşi să plece încotro vor, chiar dacă există deja o situaţie asemănătoare în cazul europarlamentarilor. Una peste alta, e evident că în domeniul migraţiei politice avem legi proaste şi lipsite de coerenţă. Dar gestul Guvernului nu este o reparaţie tehnică sau morală. Este doar o cârpeală în beneficiul PSD.

Din neferice pentru social-democraţi, s-ar putea să vedem în curând demonstraţia prostiei memorabile pe care o pun la cale. Mobilizarea electoratului în teritoriu, făcută de primarii proaspăt achiziţionaţi, va cântări mai puţin decât ştirbirea imaginii pe plan naţional şi internaţional.

One response on “„Ordonanţa lui Dragnea” – o prostie memorabilă

Leave a Reply