OFICIAL: 10 Mai – zi de sărbătoare naţională

10 maiCamera Deputaţilor a decis, miercuri, ca 10 Mai să fie zi de sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Potrivit Mediafax, proiectul prevede că Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelate autorităţi centrale organizează manifestări cu prilejul sărbătoririi acestei zile în limita alocaţiilor bugetare prevăzute.

Aviz celor care mai susţin că 9 Mai e Ziua Independenţei. Mai ales dacă sunt primari şi ţin discursuri la manifestările de Ziua Europei. De fapt, dacă mi-am amintit, o să redau mai jos un articol de opinie pe care l-am publicat pe 10 Mai 2014 în “Ziua de Vest”.

Vineri, 9 mai 2014, mi-a fost ruşine că sunt timişorean. Sunt doar „o vinitură odioasă” în capitala Banatului, dar iubesc şi respect Timişoara mai mult decât pe oricare alt oraş din România. Şi totuşi, mi-a fost ruşine. Puţin după ora 10.00, în Parcul Central, ceremonial militar, depuneri de coroane. De la microfon, discursuri sfornăitoare despre Ziua Europei, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi… Ziua Independenţei. Există în viaţă unele momente în care îţi vine pur şi simplu să urli: „Opriţi planeta! Vreau să cobor!” Momentul din Parcul Central, când ziua de 9 Mai a primit o aşa-zisă semnificaţie triplă, a fost unul asemănător. Să vezi şi să auzi reprezentanţii statului propagând o veche mistificare comunistă este cu siguranţă o chestiune cât se poate de dezagreabilă. Dacă de la oamenii din PSD oricum nu puteam avea prea multe pretenţii în acest domeniu, deziluzia zilei a fost primarul Nicolae Robu.

Cu două zile înainte, prevăzând oarecum o posibilă eroare de acest gen, l-am sunat pe Nicolae Robu şi l-am rugat să ţină cont de faptul că 9 Mai nu este Ziua Independenţei. Mi-a răspuns că se va consulta cu istoricii, pentru a evita orice greşeală. Nu ştiu care au fost acei istorici pe care i-a consultat edilul, însă în acest moment sunt înclinat să cred că Nicolae Robu s-ar fi sfătuit mai degrabă, prin tehnici de spiritism, cu Ana Pauker.

Marii români care s-au luptat pentru independenţă în 1877 – în timpul unei guvernări liberale – au stabilit clar că Ziua Independenţei este şi rămâne 10 Mai, lucru pus de poetul Vasile Alecsandri şi în versuri: „Zece Mai ne-a fi de-a pururi/ Sfântă zi, căci ea ne-a dat/ Domn puternic ţării noastre,/ LIBERTATE şi Regat.” Românii de azi, la îndemnul comuniştilor din 1947, consideră că ştiu mai bine cum s-au desfăşurat evenimentele, chiar şi decât cei care le-au trăit. Mi-ar fi ruşine să mă consider urmaş al liberalilor de la 1877 şi, în acelaşi timp, să afirm că 9 Mai este Ziua Independeţei.

Nu trebuie să fii monarhist ca să respecţi un adevăr istoric – dacă are cineva impresia că textul de faţă este de fapt o pledoarie pentru monarhie. Nu, este doar o încercare de a scoate în evidenţă o chestiune de bun-simţ: nu poţi să îi scuipi în faţă pe oamenii care au proclamat independenţa, în timp ce pretinzi că le onorezi memoria. Curios lucru, românii au reuşit performanţa de a sărbători în acelaşi timp şi aşa-zisa Zi a Independenţei, şi Ziua Dependenţei de Uniunea Europeană. În contextul în care aproape toate partidele pledează pentru cedarea de suveranitate către Bruxelles, pentru Statele Unite ale Europei, tripla sărbătoare de 9 Mai pare desprinsă din filmele cu proşti. Ne scoatem pălăria în faţa înaintaşilor, însă doar pentru a le plasa mai bine flegmele în obraz.

Addendum:

La 9 mai 1877, după o interpelare a deputatului Nicolae Fleva cu privire la situaţia ţării, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu rostea un discurs menit să îndemne la prudenţă, să tempereze spiritele celor care voiau să proclame independenţa României, aşa cum spunea chiar el, cu „o ora mai înainte”. După votul în camerele reunite, care s-a întins până târziu în noapte, a două zi, pe 10 Mai, are loc o ceremonie oficială de Proclamare a Independenţei. Carol I lua act de votul Parlamentului şi proclama Independenţa de Stat a României.

10 Mai a fost, timp de 81 de ani, Ziua Naţională a României. După abdicarea forţată a Regelui Mihai, în 1947, regimul comunist a hotărât mutarea Zilei Naţionale de la 10 Mai la 23 August. La fel au procedat şi cu Ziua Independenţei. Ziua de 10 Mai, dincolo de semnificaţia principală – Ziua Independenţei -, prin cele două semnificaţii legate de monarhie, reprezenta un pericol pentru regim. Astfel, comuniştii au decis mutarea Zilei Independenţei pe 9 mai.

Tov. Ana (Pauker): „Ziua independenţei trebuie să fie serios organizată, altfel duşmanii vor face din 10 Mai ziua independenţei.”
Tov. Teohari: „Sunt de acord. La anul va trebui să prevedem în calendar toate lipsurile şi să stabilim exact sărbătorile legale. De exemplu, 9 Mai este şi ziua victoriei asupra fascismului şi ziua independenţei şi ziua eroilor.”
(Arhivele Militare Române, fond microfilme, rola AS 1 207, c. 4-5)

Leave a Reply