O fotografie cât un tratat despre mentalitatea colectivă

După o pauză de aproximativ două săptămâni, am reușit să-mi recuperez blogul și să scap din situația ingrată de blogger fără blog. Nu e prima dată când îmi promit să-mi redescopăr consecvența pierdută, dar am toată înțelegerea din lume pentru mine însumi: de fiecare dată o fac plin de sinceritate.

Și pentru că o fotografie face tot atât de mult cât o mie de cuvinte (mama lor de fotografi, ei or fi scos vorba asta de-a dreptul jignitoare la adresa celor care trăiesc din scris), postez și eu o imagine descoperită azi pe facebook. Fotografia asta, cu omul care cere drumuri bune deși și-a înmatriculat mașina în Bulgaria, spune povestea vieților nostre: „Alții să fie integri și să-și facă datoria, eu mă strecor printre reguli și principii.”

azi in bucuresti

foto: Dorina Rusu

8 responses on “O fotografie cât un tratat despre mentalitatea colectivă

 1. Andrei

  INTÉGRU ~ă (~i, ~e) Care este corect și de bună credință; onest; cinstit.
  sursa: http://dexonline.ro/definitie/integru
  ce este asa ciudat la fotografia de mai sus?
  cu ce e acel sofer mai putin integru decat cei care au dat legea taxei auto?
  cata buna credinta au cei care doar promit drumuri de mai bine de zece ani?
  <> este o sintagma ce caracterizeaza poporul roman in toata istoria lui.

 2. Florin Puşcaş Post author

  Andrei, tocmai asta e problema, că venim imediat cu raportarea la alţii, în loc să ne uităm mai întâi la noi înşine. Şi un hot de buzunare poate să susţină că nu a furat miliarde, ca alţii, dar asta nu înseamnă că nu e hoţ.
  Şoferul din imagine nu e cinstit pentru că pretinde ceva de la cei pe care încearcă să-i fenteze. Bune, rele, cum sunt, legile trebuie respectate. Ori în afară de vinietă, el nu se poate autointitula plătitor de taxe.

 3. Andrei

  Florin, nu acuza un hot pana nu il dovedesti si ii spui ce lege a incalcat.
  Daca tu maine iti muti blogul la http://florinpuscas.eu pentru ca e mai ieftin se numeste ca esti hot? Nu cred ca ne uitam in directia buna cand ii blamam.
  Sunt o gramada de multinationale care au inchis afacerile in RO si le-au mutat in BG. Poti sa le acuzi de hotie? S-au dus acolo doar pentru ca e mai ieftin. Sau scopul scuza mijloacele doar cand e vorba de afaceri?
  Sa fii convins ca si individul de mai sus plateste taxe si impozite. Doar ca nu pe plateste statului roman. Pentru ca acesta din urma nu le vrea.

  Daca statul asta avea legi bune si urmarea sa le si aplice nu se ajungea aici

 4. rich guy

  Se intampla acum vreo 4 ani. Taxa de reexaminare in vederea redobandirii carnetului de sofer ridicandu-se la suma de € 1.400,- in Germania iar in Cehia obtinerea unui unuia nou la aprox. € 300,-, nemtii au optat cateva luni (pana s-a astupat aceasta lacuna din legislatie) pentru un permis de conducere cehesc. Era o economie consistenta de peste € 1.000,- .

  Intrebare: daca ati fi fost cetatean german ati fi scris un articol asemanator despre nemti ?

 5. Florin Puşcaş Post author

  Problema nu e că omul plăteşte taxele în Bulgaria. Dacă e legal, foarte bine face. Dar să vii pe urmă să te dai mare plătitor de taxe şi să pretinzi chestii de la statul român e exagerat. Eu sunt de părere că omul dă dovadă de inconsecvenţă şi o oarecare lipsă a integrităţii. Evident, voi aveţi altă oponie… :)

 6. rich guy

  Nu ! Impartasesc si opinia dumneavoastra, dar in alte conditii.

  Eu, dumneavoastra si oricine altcineva daca cumpara un produs prost spre ex. (la repezeala) paradaici stricate, data urmatoare voi/va cumpara de la un alt taran. Aceasta optiune atat de sanatoasa si fireasca eu n-o mai pot pune in practica cand vine vorba de impozite si taxe catre stat. Orice imi livreaza acesta eu sunt obligat sa-l accept. Si se abuzeaza de acest monopol (nu izolat, ci constant de 20 de ani) !

  Insa sigur ca-i ingrat sa procedezi ca cel din poza atunci cand statul isi respecta angajamentele si iti ofera calitate.

  ***

  In cazul de mai sus nemtii nici macar n-aveau vreo justificare precum lesne gasesc romanii. :) N-am intentionat foarte serios comentariul anterior :)

 7. Andrei

  Florin, nu e vreun motiv de lauda in a iti inmatricula masina pe BG.
  Dar de aici pana a blama acel afis e cale lunga. Leaga-te de nesimtirea cu care conduc unii dintre ei, de faptul ca probabil nu vor plati niciodata amenzi de la radare fixe, etc. si am sa inteleg.
  Dar taxe plateste si el ca si noi. Infrastructura nu se face din taxa de prima inmatriculare.
  Ci din TVA, accize si alte x taxe pe care el le plateste la fel ca noi.
  Dar asa e la noi la romani. Ne intereseaza mai mult capra vecinului decat starea de fapt generala.

Leave a Reply