Interesul naţional trebuie scos de pe ‘silenţios’

oprea gabrielUn poliţist din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea a murit în misiune, după ce a căzut într-o groapă din buricul Capitalei. La două zile după incident, exponentul misteriosului interes naţional este încă pe “silent mode”. Poate domnul Oprea speră că ascunderea temporară de ochii lumii, tactică de succes în scandalul plagiatului, îi va permite să răsară mândru şi nepătat după trecerea valului. Doar că, de data aceasta, în ciuda “cuminţeniei” televiziunilor, valul de revoltă populară i-ar putea fi fatal. Şi ar trebui să-i fie fatal dacă nu iese din modul silenţios.

Dincolo de culpa celor care au lăsat câteva cratere în asfalt, aparent semnalizate insuficient, Gabriel Oprea trebuie să iasă în public şi să lămurească necunoscutele tragediei, să spună exact de unde venea, unde mergea şi care este justificarea legală pentru deplasarea în coloana oficială. Conform legislaţiei în vigoare, “2. se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează: a) Preşedintele României; b) preşedintele Senatului; c) preşedintele Camerei Deputaţilor; d) primul-ministru al Guvernului. 3. În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.”

Potrivit comunicatului poliţiei, emis doar la presiunea publică, Oprea venea de la un eveniment de la SRI. Nu are nimeni pretenţia să ni se ofere detalii secrete, atât de improbabile în context, însă este obligaţia morală (şi legală) a ministrului Oprea să explice fără echivoc “situaţia deosebită care impunea deplasarea în regim de urgenţă”. Altminteri, indignarea colectivă care se propagă pe reţelele de socializare este cât se poate de justificată. Opinia publică este total îndreptăţită să dea crezare unor informaţii “pe surse” potrivit cărora ministrul venea de la un restaurant şi mergea numai el ştie unde. Iar în aceste condiţii, este de interes naţional ca Gabriel Oprea să plece urgent din ministerul pe care pare să-l trateze ca pe moşia proprie. Cu sirenă şi girofar, dacă îşi doreşte.

2 responses on “Interesul naţional trebuie scos de pe ‘silenţios’

  1. Silvia

    Sa speram ca in urma ultimelor evenimente vom mai scapa de astfel de situatii prin remedierea cauzei lor. Astea sunt greseli, dar totusi sunt greseli usor evitabile cum numai la noi se pot intampla. In Romania niciodata nu s-a prevenit ceva, moralizarea de dupa incident a fost singura solutie.

Leave a Reply