Guvernare fără PNL? Cât va dura până când liberalii îşi vor lua un şut în fund de la colegii de alianţă?

PNL are azi cea mai importantă prezenţă în parlament de după 1990. 150 de mandate – 101 la Camera Deputaţilor şi 49 la Senat – fac din PNL, vorba lui Antonescu, un partid mare, cel mai important partid (teoretic) de dreapta. Bucuria în politică nu ţine însă foarte mult şi iată-i pe liberali că se gândesc deja, pe bună dreptate, la posibilele infidelităţi ale colegilor de alianţă.

Matematica elementară scoate la iveală şi posibilitatea unei trădări. PSD + UNPR + PC + UDMR + Minorităţi ar putea forma lejer o majoritate parlamentară. Calculul oferă o perspectivă inedită şi asupra declaraţiilor lui Ponta de duminică seara, cu privire la UDMR.

Miza e dublă. Pe de o parte, pesediştilor le-ar conveni să împartă „ciolanul” cu UDMR în loc de PNL, de vreme ce primii ar avea pretenţii mult mai mici. Pe de altă parte, e greu de crezut că PSD îl ca susţine pe Crin Antonescu într-o nouă cursă prezidenţială. În acest context, e foarte probabil ca unitatea USL să dureze atâta timp cât Traian Băsescu va fi la Cotroceni. Odată cu plecarea preşedintelui (la termen sau prin suspendare), social-democraţii îşi vor scoate de după cortină propriul candidat. Că va fi Sorin Oprescu, aşa cum se zvoneşte, sau va fi altcineva e mai puţin important. O asemenea întâmplare nu i-ar face tocmai fericiţi pe liberali, moment în care calculul de mai sus îşi va dovedi relevanţa.

Desigur, se poate ca varianta de faţă să nu fie deloc ispititoare pentru PSD. Cunoscându-i însă pe social-democraţi şi ţinând cont de „foamea” ce i-a cuprins în perioada destul de îndelungată în care au fost decuplaţi de la putere (şi, implicit, de la bani), înclin să cred că fidelitatea politică nu va fi chiar în capul listei lor de virtuţi. Ce s-ar întâmpla în cazul acesta cu PNL? Ar urma o apropiere de PDL? Posibil şi nu prea. În schimb, ar putea deveni cu adevărat acea alternativă reală de dreapta pe care şi-o doresc mulţi.

One response on “Guvernare fără PNL? Cât va dura până când liberalii îşi vor lua un şut în fund de la colegii de alianţă?

Leave a Reply