Domnule Ungureanu, tot securist aţi rămas?* (+Eficienţa agentului electoral Băsescu)

Întrebat, la Gândul Live, dacă din punctul său de vedere Ponta va fi premier şi după 9 decembrie, Ungureanu a răspuns: „Evident nu. Nu participă la anumite zile de naştere. Impresia pe care o am este că actualul premier ştie că nu va mai fi premier după 9 decembrie. Loviturile vin de unde nu te aştepţi. Există condiţii mai mult sau mai puţin vizibile pentru a obţine statutul de candidat.” (Gândul.info)

Co-preşedintele ARD Mihai Răzvan Ungureanu i-a cerut preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, să aducă dovezi referitoare la implicarea serviciilor secrete în politică, așa cum a afirmat recent. „Şi îi mai spun ceva domnului preşedinte al Senatului, Crin Antonescu. Presupunând, prin absurd, că serviciile speciale ale României s-ar implica în politică, tare mi-e teamă că domnia sa nu ar fi om politic”, a declarat MRU.

Domnul Ungureanu ne cam ia de proști și încearcă să ne convingă că serviciile secrete nu influențează mersul lumii politice autohtone. O glumă de calibrul marmotei care învelea ciocolata în staniol sau a instituțiilor a căror independență e apărată de Băsescu. (De citit: Când slugile devin instituții) Dar fostul premier își alege o metodă cel puțin ciudată de a ne convinge de neimplicarea serviciilor. Tocmai el, o persoană căreia nu i s-a dezlipit bine de pe frunte eticheta de șef SIE (vorba aceea: once a spy, always a spy), aruncă pe piață niște informații precum cele din primele două paragrafe. Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Pe de altă parte, nici lamentările lui Antonescu și declarațiile cu privire la transformarea politicii într-o chestiune civilă nu au multe lucruri în comun cu realitatea. Una declară liderul USL și alta face guvernul pe care îl susține. Să ne amintim doar că la prima rectificare bugetară a guvernului Ponta s-a tăiat de cultură și s-a dat la servicii. Cei 28.000 de ofițeri activi (ca termen de comparție, în Franța sunt vreo 12.000) trebuie plătiți, nu?

*Se spune că aceasta a fost răspunsul care l-ar fi făcut pe Geoană președinte. La ultima dezbatere electorală din campania pentru alegerile prezidențiale din 2009, Traian Băsescu avea un as în mânecă: vizita noctură a lui Geoană la Vântu. Dacă la întrebarea referitoare la Vântu candidatul social-democrat ar fi răspuns cu un „Domnu’ Băsescu, tot securist ați rămas?”, poate altfel s-ar fi desfășurat lucrurile.

Eficiența agentului electoral Băsescu

Disperare mare la ARD dacă Băsescu a ieșit din primele zile de campanie cu declarații atât de virulente. Doar că pasiunile pe care le stârnește Traian Băsescu sunt o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte, declarațiile președintelui au darul de a mobiliza electoratul PDL, de a amplifica antipatiile față de unele elemente din USL și chiar de a speria vreo 2-3 naivi. Însă, pe de altă parte, aceleași declarații stârnesc pasiunile taberei anti-Băsescu. Care tabără, așa cum s-a văzut și la referendum, e mult mai numeroasă. Ultimul lucru pe care și l-ar dori oamenii din ARD e ca toți cei prezenți la referendum să meargă la vot și pe 9 decembrie și să voteze împotriva lor.

4 responses on “Domnule Ungureanu, tot securist aţi rămas?* (+Eficienţa agentului electoral Băsescu)

  1. Gabi

    Nu vad unde este problema.
    Astfel de servicii exista peste tot in lume. Nu vad de ce existenta lor ar fi mai nociva decat coruptii, baronii, leprele de care s-a umplut scena politica. Noi nu avem politica, avem doar oameni cu interese indreptate spre propriul buzunar, cu putine exceptii, inghitite de masa prea mare a celorlalti.

Leave a Reply