„Diverşi cercetaţi penal” – ieri şi azi

dnaAu americanii o vorbă: „Karma is a bitch”. Nici în chestii budiste nu cred, nici cuvinte licenţioase nu-mi place să folosesc, dar vorba asta americănească se potriveşte prea bine în unele contexte politice. Pentru că unii (a se citi „majoritatea”) politicieni au obiceiul de a întinde coarda, iar din când în când le scapă şi îi pişcă de degete.

Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Timiş, deputatul Sorin Grindeanu le reproşa liderilor PNL că „n-au trăiri să se afişeze, pe plan local, cu diverşi cercetaţi penal care, în momentul ăsta, conduc PDL”. Între timp, doi preşedinţi de consilii judeţene, membri PSD, au fost suspendaţi din funcţii pentru fapte de corupţie. Azi, culmea bârnei din propriul ochi, DNA a început urmărirea penală împotriva purtătorului de cuvânt al PSD, Dan Şova.

Dincolo de viteza de rotaţie a evenimentelor în jurul propriilor axe, am putea fi tentaţi să credem că, într-adevăr, a te afişa cu diverşi cercetaţi penal este un gest reprobabil. Mai ales într-o ţară în care nimic nu e mai uşor de crezut decât hoţia unui politician. Într-o ţară în care, indiferent dacă se dovedeşte vreo vinovăţie sau nu, eticheta de „penal” însoţeşte „cercetatul” pentru tot restul vieţii. Desigur, reflexul ăsta empiric e de înţeles, dar e în direcţia opusă de zona pe care scrie „o societate normală”. Nu degeaba regăsim prezumţia de nevinovăţie pe lista drepturilor omului mai puţin înţelese în România.

*A nu se înţelege că aş lua apărarea unor personaje cercetate penal. Un gest decent ar fi ca oamenii loviţi de asemenea probleme să facă un pas în spate din proprie iniţiativă. Onoarea e însă o opţiune personală, în vreme ce verdictele sunt de competenţa instanţelor de judecată.

Leave a Reply