Deformaţii profesionale

Dacă vorbesc despre deformaţii profesionale, ar fi poate o dovadă de precauţie să menţionez din capul locului că mă refer la ceea ce alţii au definit ca o “folosire mecanică, în viaţa de toate zilele, a deprinderilor căpătate prin exercitarea unei profesiuni”. Că o fi o profesiune sau o pasiune dintre cele care nu-ţi dau târcoale doar de două ori pe săptămână, între 7 şi 9 seara, eu aş fi gata să pariez că nu prea contează, în discuţie fiind două concepte oarecum interşanjabile.

Problema cu deformaţiile astea profesionale este că, într-o manieră subtilă şi perfidă, reuşesc să-ţi strice unele momente care, altminteri, s-ar încadra perfect la capitolul “micile plăceri ale vieţii”. Bunăoară, când eram adolescent şi, mai târziu, un tânăr student plimbăreţ, eram din cale afară de pasionat de geografie. Era o perioadă romantică, în care nu eram tocmai conştient de talentul meu de a manifesta înclinaţii doar către domenii deloc profitabile. (Dar, să mă iertaţi, deviez către idei izvorâte din frustrări mult mai recente, care nu fac obiectul poveştii de faţă.)

Revenind, spuneam că pasiunea mea era geografia şi ea mă împingea către tot felul de gesturi de vitejie în relaţia cu tratatele de specialitate. Mă pregăteam pentru olimpiadele naţionale sau citeam doar de plăcere, dar mai avem şi prostul obicei de a exagera. (Acum, ca să nu vă faceţi o părere greşită, s-ar cuveni să menţionez că nu eram cine ştie ce geniu.)

Ei bine, aici intervine ce vă spuneam despre deformaţiile profesionale. Odată întors pe dos şi sucit pe toate părţile, niciun peisaj nu mai poate fi privit cu aceiaşi ochi. Unde alţii vedeau o vale splendidă între doi versanţi, eu vedeam doar terase, torenţi şi alunecări de teren. Când alţii se bucurau de priveliştea dintr-un vârf de deal, eu refăceam în minte procesele care au dus la formarea reliefului din faţa ochilor mei. Şi aş putea continua aşa încă multe rânduri, vorbind despre suferinţa de a nu te putea bucura la modul cel mai ignorant de natură.

Au trecut anii şi viaţa s-a schimbat, vorba unui cântec. Eu şi geografia ne-am trădat reciproc, după care m-am îndrăgostit iremediabil de scris. Apoi, tragedie a vieţii care îţi râde în nas şi te trimite pe ruta cea mai îndepărtată de confortul dorit, am devenit jurnalist. Nu ştiu dacă e bine sau rău, dar nu am avut niciodată obiceiul de a mă ţine de lucruri care nu mi-au făcut plăcere. Astfel, ţinând cont de pasiunea pentru scris şi de o oarecare scrupulozitate care îmi place să cred că mă caracterizează, m-am trezit afundat până peste cap în lumea cuvintelor.

Şi cu asta am ajuns în prezent, când scriu despre deformaţii profesional-pasionale şi pot să recunosc timid un fapt destul de patetic: toată poliloghia de mai sus este doar încercarea de a crea contextul potrivit pentru a mă plânge şi pentru a fi compătimit. Tragedia în care mă bălăcesc de zor stă în faptul că pasiunea mea pentru scris, însoţită mai nou de datoria de a scrie, îmi omoară încet şi sigur o altă pasiune dragă, ba chiar de-a dreptul vitală – pasiunea pentru citit. Nu mai pot să mă bucur de niciun rând scris, pentru că ochii mei aleargă, într-o furie involuntară, să găsească virgule puse aiurea, formulări neinspirate, litere lipsă şi alte greşeli de scriere.

Iată, aşadar, că m-am plâns şi v-am prevenit. Aveţi grijă cu deformaţiile profesionale! Dacă mie mi-au tulburat până şi relaţia citit-scris, atât de importantă pentru echilibrul mental şi sufletesc, cine ştie unde se poate ajunge… Sfatul meu: luaţi în glumă orice lucru care încearcă sistematic să devină serios şi evitaţi să vă identificaţi cu vreo treabă pe care o faceţi.

2 responses on “Deformaţii profesionale

 1. Adrian Moisa

  Salut!

  Dacă îți place arta și vrei să susții talentul din țara noastră îți propun o colaborare. Sunt administratorul siteului aerografie.ro și îți ofer să facem un schimb de articole și linkuri între blogurile noastre.
  Pentru a afla mai multe detalii despre oferta mea, intră pe linkul:
  http://aerografie.ro/pages/schimb-de-linkuri

  Adrian Moisa,
  Y!mess: aerografie_ro

Leave a Reply