Coincidenţă sau teaser politic în blogosferă?

ilie bolojanIlie Bolojan este un politician interesant. Unul dintre cei puţini, despre care se pot spune mai multe lucruri pozitive decât lucruri negative. Eu, unul, am rămas cu amintirea prefectului de Bihor Ilie Bolojan care a reuşit să reducă birocraţia la un minim decent. În perioada respectivă, m-am dus dimineaţa să dau examenul pentru permisul de conducere şi la ora 15 plecam cu documentul în mână. Dacă realizările avute în funcţia de secretar general al Guvernului Tăriceanu îmi scapă, înţeleg că faptele de vitejie ale primarului Ilie Bolojan l-au făcut eroul pozitiv al multor orădeni.

A reuşit, însă, popularitatea locală a edilului să răzbată până prin alte colţuri de ţară? Aşa s-ar părea, având în vedere că unul dintre cei mai influenţi bloggeri din România scrie, de la sute de kilometri depărtare, un articol laudativ pentru Ilie Bolojan, fără niciun motiv evident (niţel exagerat şi cu unele inexactităţi, dar nu asta e ideea). Mai mult, articolul este distribuit pe Facebook, împreună cu un comentariu la fel de pozitiv, de nu mai puţin influentul jurnalist Moise Guran.

În urmă cu o lună, după ce a fost numit secretar general al PNL (Cu doar o zi înainte îmi spunea la telefon, despre această numire: “Nu comentez speculaţii, dar e puţin probabil.” Dar asta e altă poveste.), despre Ilie Bolojan a început să se spună, în diverse cercuri, că ar fi o variantă de rezervă (ca să nu spun o variantă mai bună) pentru poziţia de candidat al liberalilor la Primăria Capitalei.  Dacă unii ar fi gata să parieze că Bolojan e străin de asemenea aspiraţii, e clar că există în PNL oameni care ar miza pe actualul primar al Oradiei.

Sigur, acestea sunt scenarii şi speculaţii, dar politica de la noi e făcută  din scenarii, speculaţii şi mişcări de culise pe care nu le recunoaşte nimeni până în ultimul moment. Astfel, teoria conspiraţiei despre un teaser pentru Bolojan în mediul online devine un exerciţiu facil, ba chiar unul de-a dreptul logic. Dacă punem la socoteală şi faptul că primarul a colaborat foarte bine cu RCS-RDS în ultimii ani, iar Moise Guran este jurnalist Digi 24, scenariul devine şi mai interesant. Totuşi, “as far as we know”, promovarea online a lui Ilie Bolojan ar putea fi doar expresia unor simpatii personale şi dezinteresate, caz în care coincidenţa încă merită semnalată.

Oricare ar fi adevărul, politicianul Ilie Bolojan, departe de a fi un sfânt al administraţiei locale, este de urmărit. E mult până departe, dar da, Guran are dreptate: PNL ar arăta mult mai bine cu un Bolojan candidat la Primăria Capitalei, decât cu un Cristian Buşoi lipsit de carismă, notorietate şi credibilitate. Ăsta s-ar putea să fie începutul unei campanii interesante…

guran bolojan

Leave a Reply