Codul deontologic al bloggerului

DEONTOGOLIE – Doctrină privitoare la normele de conduită şi la obligaţiile etice ale unei profesiuni. Din fr. deontologie.  Sursa: DEX98.

Ideea unui asemenea cod, am prins-o din zbor citind un post scris de Ana. Un demers de bun-simţ în vederea realizării codului de deontologice bloggeristică este, nu numai de dorit, ci de-a dreptul imperios necesar. Competenţa conceperii unor reguli pertinente de etică nu îmi aparţine mine sau unui alt blogger. Ea aparţine tuturor bloggerilor şi cititorilor acestora.

Cu siguranţă blogurile sunt locuri în care oamenii se simt liberi să îşi exprime părerile, se bucură de posibilitatea de a-şi afirma propriile convingeri şi/sau nemulţumiri şi nu se sfiesc să înjure pe oricine îndrăzneşte să acţioneze contrar preferinţelor lor. Aici, mai mult decât în oricare alt loc, se manifestă libertatea individului de fi el însuşi sau de a pretinde că este altcineva.

Tuturor ne place să ne exprimăm liber, să criticăm şi să atacăm pe cine vrem şi când vrem, să comentăm, să fim comentaţi şi aşa mai departe. Însă tocmai această lipsă a limitărilor sau a unui oarecare cod etic a dus la apariţia conflictelor între bloggeri, între bloggeri şi cititori sau între bloggeri şi alte persoane din exterior. Practic, morala şi deontologia este amintită abia atunci când se aduc acuzaţii de spam, de furt de conţinut şi de densitate a bannerelor publicitare. Şi toate acestea cu referire doar la alte persoane, niciodată la noi înşine.

Bloggingul a devenit cu siguranţă un lucru serios. Un blogger cu notorietate are probabil mai multă influenţă asupra maselor de cititori decât un senator sau un deputat. Lipsa unui cod deontologic se constituie în momentul de faţă ca o frână în calea dezvoltării blogosferei şi a creşterii puterii de influenţă şi a puterii economice a blogurilor.

Pentru a elimina discuţiile şi conflictele inutile, pentru a da un impuls fenomenului web 2.0, pentru a creşte credibilitatea bloggerilor şi pentru a îmbunătăţi imaginea acestora în offline şi în faţa potenţialilor investitori, este momentul să propunem măsuri care să ducă la reglementarea anumitor situaţii şi la organizarea bloggerilor indiferent de notorietate şi trafic.

Câteva propuneri de reguli şi princii de urmat de către bloggeri ar arăta cam aşa:

1. Bloggerul trebuie să facă publică sursa de provenienţă a informaţiei în cazul în care aceasta a fost preluată. Prin informaţie înţelegem material scris, imagini, filme etc (de adăugat). Orice încălcare a acestui principiu se consideră furt.

2. Bloggerul trebuie să evite spam-ul. Prin spam înţelegându-se mail-uri nesolicitate trimise în masă, comentarii offtopic sau generate automat, SEO spam, etc. (de adăugat/corectat).

3. Bloggerul trebuie să evite atacurile la persoană, injuriile şi insultele. Se contestă acţiunile unor persoane, nu persoanele în sine.

4. Comentariile se fac la subiect, despre subiect, în cunoştinţă de cauză şi într-o manieră decentă.

5. Solicitările de link exchange se fac civilizat, într-un limbaj corect care să denote respect. A se evita abordările de acest gen în cazurile în care posesorul blogului a făcut public faptul că aceste cereri nu sunt bine primite.

Acestea sunt doar câteva exemple de indicaţii şi principii care ar putea face parte dintr-un cod deontologic al bloggerului. Mă puteţi corecta şi completa prin comentarii la acest post sau prin post-uri pe propriile bloguri. Când se vor strânge mai multe propuneri, se poate trece la filtrarea şi promovarea lor. Împreună putem face blogosfera un loc mai bun!

25 responses on “Codul deontologic al bloggerului

 1. menialy

  mie imi vin in cap cel putin 2 exemple de bloggeri “celebri” care s-au facut cunoscuti prin atacuri directe la persoana…

  Eu am avut un comentator care m-a facut animal mai mult sau mai putin direct. I-am raspuns civilizat si a continuat. I-a zis un alt comentator ceva “frumos” si l-a trimis sa isi rezolve ceva probleme de ordin sexual…si s-a pototolit.M-am intrebat daca chiar mai functioneaza bunul simt…

  menialy’s last blog post..MINGEA VENEA TOPAITA SI BANEL ERA ACOLO

 2. Florin Puşcaş Post author

  @menialy Pai tocmai asemenea situatii ar putea fi evitate printr-un cod deontologic. Bloggerii care recurg la atacuri la persoana si jigniri sa fie sanctionati intr-un fel. Se gaseste o modalitate. :-)
  Din pacate morala si etica par a fi valori expirate pentru multi oameni. Libertatea de a injura si de a te comporta ca un animal pare a fi mult mai apreciata.

 3. menialy

  si ce te faci cu cei care n-au blog, dar s-au facut comentatori de meserie. Nu prea e placut sa fii injurat de unul care se ascunde in spatele unui monitor….Nu obisnuiesc sa raspund in acelasi fel, dar m-am simtit razbunata cand a facut-o altcineva in locul meu.

  menialy’s last blog post..MINGEA VENEA TOPAITA SI BANEL ERA ACOLO

 4. Andrei Dutu

  Putin cam utopice. Si probabil ca toti cei care vor adera la ele pana la urma tot va incalca cel putin una. Pentru ca asta inseamna sa ai un blog: libertate.
  Iar 5 e prea exagerat. Un om normal nu face asa ceva. Doar retarzii trimit solicitari idioate. Iar ei nu vor respecta niciodata regurile.

  Andrei Dutu’s last blog post..Sunt doar un om

 5. Florin Puşcaş Post author

  Untopic nu utopic, macar ar fi un unct de plecare. Nu cred ca sunt exagerate propunerile. Sunt chiar rezonabile si toata lumea are pretentia sa fie respectate..de catre altii.
  Cat despre link exchange, nu numai retarzii fac asta. Sunt incepatori care nu stiu ca asa ceva nu se face atunci cand nu cunosti cat de cat destinatarul cererii.
  Tu ce ai propune?

 6. A.G.M.DINAMO.

  Cu placere!;)In fond,nu trebuie sa imi multumesti,e meritul tau ca ai stiut,dintre toti pe care ii citesc eu,sa ai o parere cat mai lipsita de ipocrizie si stupizenie,iar asta intotdeauna e de apreciat.

  E bine ca nu a venit trackback la tine (desi ma intreb atunci cine te-a atentionat sau cum de ai aflat ca am pus link-ul articolului tau la mine) pentru ca scopul meu nu este de a-mi face nici mie reclama,nici altora.

  Se poate spune ca sunt un pic mai atipic,nu vreau notorietate si nici nu doresc sa castig ceva de pe urma blogului (dar nu am nimic cu cei care vor sa o faca,atat timp cat o fac cu mult cap,bun simt,bun gust si raman cu picioarele pe pamant) tocmai de aceea m-am gandit mult,asa cum am si spus,daca sa scriu pe blog numele vreunui blogger de la noi,pentru ca se poate interpreta ulterior si e mai bine sa raman eu in anonimat decat sa incep cu polemicile.

  Multumesc si eu de comentariu si sambata seara,avand in vedere ca e si o zi speciala pentru blogul meu,sa ai cel mult bucuria unei remize.Stii la ce ma refer.Bafta!

 7. Florin Puşcaş Post author

  @A.G.M.DINAMO :-) Am aflat via zelist. Cat despre mentionarea unor nume de bloggeri… e bine sa o faci, dar in sens pozitiv. Era o vorba: “Nu te pune cu prostul pentru ca te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta”. :-)

  Sambata sa castige cel mai bun si sa ne respectam si pe urma. :-)

 8. Andy Mihail

  e bine ca un blogger sa respecte anumite principii de bun simt. totusi, sunt foarte multi care au devenit faimosi incalcand principii care pentru altii sunt sacre. acestia au trafic mare si vizibilitate.
  eu personal incerc sa mentin o anumita linie.
  totusi, nu cred in impunerea unui cod deontologic in blogosfera.
  adica, n-ai ce sa faci. daca unul nu respecta, ce ii faci? nu ai decat sa il ignori si sa nu mai intri la el. altfel, cu cat pui in discutie ce face, cu atat e mai bine pt el.

  Andy Mihail’s last blog post..Două din târg

 9. Florin Puşcaş Post author

  @Andy Cei care au ajuns faimosi prin scandaluri macar ar putea sa taca si sa nu mai faca pe moralistii.
  Masuri se pot lua. Chiar tratamentul prin ignorare e o masura. Un scandalagiu poate fi banat, marginalizat etc. Se pot face multe lucruri. Dar scopul in sine nu e pedepsirea. Existand un asemenea cod, pot fi mai usor identificati bloggerii care nu il respecta. E si asta o pedeapsa in sine.
  Pana la urma un cod deontologic e o dovada de seriozitate.

 10. dAImon

  Sincer, eu am viziune idealista despre presa – codul lor deontologic e foarte bun ca punct de pornire.

  Ideea este sa nu uitam niciodata ce inseamna bloggingul: sa imparti cu altii cuvinte/imagini/sunete, sa colaborezi si sa faci bine ce faci. Se subintelege ca e normal sa-ti ajuti cititorul dand sursa materialelor ce nu sunt proprii, se subintelege ca e normal sa nu fii intrusiv cu cererile de link exchange, se subintelege normalitatea atentiei acordate ideilor si nu persoanei.

  Toate intr-o lume ideala, bineinteles.

  dAImon >> Ce carte mi-ar acompania singurătatea?’s last blog post..R.I.P. Agenda Zilei

 11. Florin Puşcaş Post author

  @dAImon Intr-o lume ideala toate acestea ar fi subintelese. Insa cum noi nu traim intr-o lume ideala, trebuie sa facem cunoscute princiile sanatoase si demne de urmat. Deontologia jurnalistica e un punct de pornire e adevarat. Oamenii cred ca se tem sa nu le fie ingradita in vreun fel libertatea. Din pacate prea putini au inteles ca in post-ul asta nu propuneam limitari ci princii spre eliberare. :-)
  Am editat si comentariul. :-)

 12. volare

  Florin,

  din scurta si prea putina mea experienta pe blog am sa adaug si eu cate ceva in codul deontologic al celor care detin bloguri:
  -nu cred ca ai dreptul sa cenzurezi sau sa modifici commenturile persoanei care intra pe blogul tau;
  -de cunosti persoana respectiva, las/o pe ea sa/si formeze imaginea pe care o are, nu pe cea care vrei tu sa o aiba
  -in acelasi context, e de preferat sa fie lupta de idei si nu atac la persoana: se simte din reactiile celorlati ce fel de imagine i/ai creat
  – de fapt cred ca blogul functioneaza ca orice cerc de societate si atunci comporta/te ca atare. si tine cont ca persoana respectiva nu are la indemana armele pe care le detii tu (banare, posibilitatea de a intra in textul trimis de acea persoana) – ar fi deci o lupta nedreapta
  -nu furniza celorlalti mai multe date personale decat cele pe care accepta sa le dea persoana respectiva

  acestea fiind spus, blogariti-va placut!Emotiile, nervii, tristetile in relatiile pe care ti le faci pe un blog sunt aceleasi ca si in lumea reala… :) poate cu un grad mai mic de responsabilitate si cu ceva mai multa dezinvoltura…
  insa trebuie sa fii constient ca in spatele commenturilor sunt oameni si trebuie sa ii respecti ca atare :)

 13. Florin Puşcaş Post author

  @volare Multumesc mult pentru propuneri! In mare cred ca sunt bune desi unii cu siguranta le-ar considera prea radicale. Singurul punct unde te-as contrazice e numarul 1. Eu imi rezerv dreptul sa cenzurez comentariile care nu sunt deloc la subiect, comentariile cu injurii si jigniri etc. :-)
  Prea multi bloggeri si comentatori cred ca uita faptul ca de cealalta parte a monitoarelor se aflta tot persoane umane ca ei. Ca sa nu mai vorbim ca unii se comporta ca animalele si in realitate nu numai pe net.

 14. volare

  da, in cazuri de acestea iti dau mare dreptate, si chiar trebuie banati…insa daca tot primesti commentul, nu cred ca ai dreptul sa il modifici…poate doar la rugamintea persoanei…

  in fond, cei care intra pe blog trebuie sa stie ca limbajul este de fapt o carte de vizita, mai ales pe blog!

  ***
  atunci cand exista echivocuri, intelegi poate gresit ceva, e mai elegant cred sa ceri o explicatie in plus…

 15. Florin Puşcaş Post author

  @volare Cand vorbesc despre comentarii cu injurii sau jigniri ma refer la cele evident nefondate si cu un limbaj obscen. Eu, ca posesor de blog care se vrea “pentru oameni civilizati”, nu pot sa las sa apara un comentariu care poate ar fi o jignire pentru bunele moravuri ale cititorilor. Hai ca eu suport sa fiu injurat, dar cand limbajul poate fi considerant jignitor de restul cititorilor, atunci nu am de gand sa il las sa apara.
  E adevarat ca nu are rost sa ne suparam pe orice si sa stergem comentarii doar pentru ca ni se lezeaza noua orgoliul. Asemenea lucruri ar trebui lamurile prin email si abia pe urma sa ne suparam.
  Dar pana la urma fiecare posesor de blog are libertatea de a aproba sau de a sterge comentariile care nu se potrivesc. Asta e mai greu de reglementat.
  Uite de exemplu eu am sters de curand trei comentarii. Unul a fost scris de doua ori la post-ul cu dedicatia pentru sotia mea. L-am considerat jignitor pentru ea si nu l-am aprobat. Altul a fost un comentariu total offtopic cu o adresa de mail falsa si un nick dintr-o singura litera. Nu cred ca am gresit stergand respectivele comentarii.
  Stiu ca e suparator sa ti se stearga comentarii si unii abuzeaza de optiunea asta, dar singura masura cred ca e aceea de a nu mai comenta acolo. :-)
  M-am lungit un gluma…! 😛

 16. volare

  da, suntem doi radicalisti convinsi. explicam mult, cu toate argumentele la zi, si pe un ton neiertator! sa facem ordine dle pe bloguri!!! 😆

  o seara buna!

 17. Florin Puşcaş Post author

  O seara buna si tie! :-) De-as reusi sa-mi fac ordine la mine in suflet si in minte ar fi bine. Cat despre bloguri… se pare ca nu putem sa facem ordine printre ele. Nici macar un naiv ca mine nu mai crede. :-)

 18. camytzi

  Sa faci un “cod de conduita blogeristica” ar fi o chestie a naibii de provocatoare, dar mai mult ca sigur fara vreun final… bun. Tot va fi cineva (stiu ca doar repet cele spuse si de altii) care sa sara calu’, sa injure/jigneasca/batjocoreasca pe altcineva. Tot va exista careva care sa considere ca daca e comentator si citeste un blog are dreptul deplin de a face cu ou si otet scriitorul. Piaze rele tot or sa fie :)) Asa ca, probabil ideal ar fi ca macar noi, astia care mai credem in “bunul simt” pe online, sa nu dam “cu bata-n balta” (intelegeti voi ce vreau sa zic :) ):))

  camytzi’s last blog post..No ashe’, bine-ai facut!

 19. Florin Puşcaş Post author

  @camytzi DIn pacate intre timp am ajuns sa cred acelasi lucru. Am crezut ca bunul simt se poate reglementa si m-am inselat. :-)
  Ramane sa am grija la comportamentul meu si sper ca altii vor fi suficient de civilizati. :-)

Leave a Reply