Cinism pe pâine

Atracţia exercitată de diferite curente extremiste asupra unor persoane inteligente este, cel puţin pentru mine, o inepuizabilă sursă de mirare. Bunăoară, sunt fascinat de adepţii neo-comunismului de salon, băieţii ăştia veseli care văd în capitalism rădăcina tuturor relelor, chiar dacă nu avem alt sistem socio-economic compatibil cu democraţia. Generatoare de perplexităţi sunt şi manifestările de la polul opus. Zilele acestea, un anarhist bezmetic, autointitulat fondator şi director de blog, stârneşte admiraţia de gloată a capitaliştilor români supăraţi pe viaţă. Toţi neaveniţii sunt chinuiţi de gândul că duc în spate milioane de asistaţi social, li se pare că ei sunt miezul economiei. Sâmburele de fascism înfloreşte în logica lor defectă, de vreme de pensionarii, oamenii cu handicap, şomerii şi bugetarii nu merită decât să fie lăsaţi să moară de foame. Capitalismul lor sălbatic, stors de orice solidaritate umană şi urmă de morală, nu are nevoie de asemenea oameni.

Ca om care crede că prosperitatea, libertatea şi demnitatea pot exista pe termen lung doar pe centru-dreapta, mi-e ruşine de aceşti aşa-zişi susţinători ai capitalismului. Ei sunt, de fapt, promotori ai cinismului şi ai anarhismului. Fraţilor, scoateţi-vă capetele din fund şi nu mai promovaţi toate nebuniile doar pentru că sună bine sau pentru că vă alimentează propriile nemulţumiri! Am văzut, nu demult, oameni normali, inteligenţi, decenţi care promovau aberaţii de genul „FMI a rupt relaţiile cu România”, „impozite cu 90% mai mici” sau „se pregăteşte excluderea României din Uniunea Europeană”. Cu mii de distribuiri în reţele sociale, un individ rupt de realitate ajunge să se creadă un guru al capitalismului, posesorul celui mai citit blog din univers.

Gândiţi, stimaţi internauţi, înainte de a lua de bun orice apologie a infracţiunilor şi orice instigare. Vreţi să luptaţi împotriva sistemului? Puteţi-vă inteligenţa la contribuţie, nu cauţionaţi toate extremele. Nu există prosperitate fără dreptate socială. Nu există libertate fără respect faţă de semeni. Vreţi o junglă în care doar banul să dicteze, iar cei care nu îl au să aibă doar dreptul de a munci până la ultima picătură de energie? 99% dintre voi aţi avea toate şansele să fiţi în categoria celor fără dreptul de a comenta. Poate azi eşti pe val, mâine eşti un afurisit de asistat social, un „cerşetor”. Dacă de alţii nu vă pasă, măcar să vă pese de voi înşivă…

2 responses on “Cinism pe pâine

 1. dojo

  Vad ca inca nu s-a gasit nimeni sa comentez, asa ca hai sa-mi ofer si eu niste idei. Ma bucur sa te revad in blogosfera :)

  Nu sunt de acord complet cu ideile domnului in cauza, consider si eu ca unele sunt probabil prea extreme. Dar in mare parte sunt in asentimentul lui.

  Romania nu are o problema ca ofera asistenta sociala, Romania are o problema ca sustine financiar MILIOANE de lenesi. Stim cu totii cum s-au dat pensiile de boala, stim cu totii cum s-au ‘nascut’ o groaza de revolutionari (dintre care unii nici nu au avut treaba cu evenimentele din 89), stim cu totii cum au aparut peste noapte multi ‘handicapati’. Eu cunosc PERSONAL oameni care iau indemnizatii de handicap (plus scutiri de impozite) si sunt PERFECT NORMALI si functionali. Cunosc oameni care au iesit la pensie de boala si nu au nici pe dracu. Sau probabil nu sunt atat de grav bolnavi incat sa iasa complet din campul muncii. Stiu personal oameni care iau mii bune de lei pensie, desi nu o merita.

  In tot acest timp, cat Statul acopera nevoile celor care nu merita acest lucru (nu am nicio treaba cu oameni care au cu adevarat nevoie de sprijin si-l ‘merita’), eu, ca privat (si om care a lucrat un deceniu la privat), platesc mii si mii de lei anual pentru ca sunt ‘solidara’. Eu care nu am stat o zi in somaj (mi-am cautat de lucru, nu am frecat menta acasa), eu care am dat peste 5000 de lei doar in 6 luni pe servicii medicale (pentru a nu ma folosi de mizeria de servicii oferite de stat), eu care nu voi sta ‘acasa’, cand voi naste, pentru ca afacerea mea nu merge, daca eu stau cu fundul in sus 2 ani etc.

  Oameni ca mine sunt destui in tara (nu atati cati eram) si suntem permanent loviti de noi taxe si impozite, de noi limitari. Nu dorim decat SA MUNCIM si sa PRODUCEM. Din banii mei platesc parte din nevoile sociale ale altora, din banii mei imi platesc MIE sanatatea, din banii mei imi pun economii deoparte pentru batranete, din banii mei imi voi creste copilul etc.

  Asa ca, oricat de ‘nazist’ suna domnul Giurgea, ceva spune bine. Faptul ca in acest moment Romania sugruma orice initiativa privata si ca merge pe o cale gresita. Si eu personal nu am atata problema, pentru ca pot lucra de oriunde din lume (ceea ce am dovedit din 2010 incoace), probabil nu voi mai sta mult in tara oricum si cu mintea mea ma voi descurca ORIUNDE in lume. In cativa ani insa oricine mai are ceva minte si pretentii la o viata decenta (pe care si-o construieste prin munca sa) va lua calea strainatatii sau va incepe sa ascunda tot mai mult din banii pe care ii castiga. Si atunci sa vedem ce solidaritatea sociala mai face Romania pe banii celor care nu pot sa produca.

  Repet, ca nu doresc sa fiu inteleasa gresit, nu suntem cretini sa nu platim deloc taxe sau sa dorim asa ceva, dar momentan pe banii nostri se fac prea multe lucruri ‘ciudate’. De la coruptia sinistra din toate sistemele, pana la cei care se bucura se ‘asistenta’ fara sa aiba acest drept, oameni care ar putea munci pentru banii respectivi, dar care au ales calea mai usoara. Din partea mea sa stea cu burta sus, dar sa o faca pe banii lor.

Leave a Reply