Cele 10 porunci ale bloggerului pertinent

1. Să nu venerezi alţi bloggeri şi să nu îi periezi degeaba!

2. Să nu petreci pe alte bloguri mai mult timp decât petreci pe al tău. Blogul tău e un blog gelos şi nu o să te răsplătească dacă îl trădezi.

3. Să nu înjuri alţi bloggeri, să nu îi vorbeşti de rău pe la spate şi să nu îţi baţi joc de ei. Altfel o să o păţeşti şi tu.

4. Din când în cand fă o pauză! Un blogger epuizat nu mai are niciun haz. Blogul nu e toată viaţa ta. Aminteşte-ţi de prieteni, familie şi alte hobby-uri. Chiar şi Dumnezeu s-a odihnit după 6 zile de muncă.

5. Respectă-i pe cei mai experimentaţi decât tine şi mai ales pe cei de la care ai învăţat câte ceva.

6. Să nu “omorî” bloggerii începători nici pe cei mai puţin pricepuţi sau cunoscuţi. Cu toţii avem nevoie de încurajare şi încredere. Nu le tăia “craca de sub picioare”!

7. Nu te prostitua de dragul traficului, de dragul unui link exchange, a banilor sau a faimei! Nu înnebuni de dragul SEO!

8. Să nu furi conţinut, idei, teme sau orice altceva! De nicăieri!

9. Să nu dai informaţii false despre blogul tău sau alţi bloggeri. Nu râspândi zvonuri neadevărate sau neverificate aiurea prin blogosferă! Pe scurt: nu minţi!

10. Să nu pofteşti succesul, traficul, faima, banii, ideile altor bloggeri. Dacă vrei ceva, munceşte!

24 responses on “Cele 10 porunci ale bloggerului pertinent

 1. leonid

  Chestia cu prostituţia de dragul traficului este des întâlnită. Unii oameni nu înţeleg că odată ce se prostituează autoritatea lor scade alarmant şi chiar dacă ajung să aibă trafic tot “nimeni” rămân. Acum nu vreau să dau exemple să nu fie cu supărare, dar cam aşa este.

  Florin: frumoase sfaturile şi bune de luat în seamă pentru cine are urechi şi ochi de văzut.

  leonid’s last blog post..oh, twitt me baby

 2. Florin Puşcaş Post author

  @leonid Cam toate sunt des intalnite. :-) Eu doar am modificat putin cele 10 porunci biblice. Am pastrat si ordinea. 😛

  @andrei s Pai tocmai in ideea ca toti le facem le-am scris. Sa ne da seama si sa ne corectam. :-)

 3. Florin Puşcaş Post author

  @INconstantIN Si tot la fel ca in cazul poruncilor originale, incalcarea lor are consecinte negative. :-)
  Eu si Moise nu prea semanam. Nu de alta dar el cica a fost cel mai bland om care a trait vreodata. Eu sunt mai aprig. 😛

 4. brontozaurel

  1. Am ajuns sa am un mare respect pentru unii, dar mi-ar fi rusine sa periez pe cineva
  2. Pe unul sau pe toate la un loc? am peste 200 in reader…
  3. N-am nimic cu nimeni, dar rad cand citesc vreo idiotenie
  4. Chiar in momentul asta fac o pauza de la scris pe blog pe motiv de sesiune si examen peste 45 de ore… se pare ca nu si de la citit 😛
  5. Evident!
  6. In categoria aia ma incadrez si eu
  7. Mi-ar fi rusine sa cer link exchange, nu as fi vreodata in stare sa scriu suficient de bine incat sa fac bani din asta, iar ideea de faima ma sperie
  8. Ideile altora imi dau uneori mie idei care se ramifica si se transforma… de multe ori nu mai scriu despre asta pentru ca mi-ar fi rusine daca si-ar imagina cineva ca am furat idei. Si daca totusi scriu, spun cine si ce anume m-a inspirat (link)
  9. Am eu o obsesie pentru acuratete… retin date, ore exacte
  10. I have a great deal of respect for hard work & hard working people :) I try to be one. I try.

  brontozaurel’s last blog post..the lighter stuff #7

 5. Florin Puşcaş Post author

  @brontozaurel Se pare ca te intelegi destul de bine cu “poruncile” astea. Numarul 2 e valabil aproape pentru toata lumea. Unii trebuie sa stea mult pe alte bloguri pentru ca ii ajuta la dezvoltarea propriului blog. E bine sa citesti multe chestii. Blogurile sunt aproape ca niste carti, se adauga la cultura generala. Totusi prima preocupare a unui blogger ar trebui sa fie strangerea de material, si crearea de continut pentru blogul propriu. Si mie imi place sa citesc bloguri si sa comentez, dar blogul meu e pe primul loc si incerc sa scriu zilnic chestii de calitate.
  Ms pt lista! :-)

 6. bjviorel

  Florin, imi place blogul tau. Te provoc la un filmulet pe motocicleta cand vine primavara. Eu ti-am aruncat manusa. Tu ce zici? Oare stii cine sunt…?

 7. Florin Puşcaş Post author

  @bjviorel Hmmm…Viorel…motocicleta…ghici ciuperca ce-i! 😛 Hai ca nu a fost greu. 😀 Data trecuta chiar am regretat ca nu am luat camera cu mine. 😛 Doar ca nu sunt sigur ca mai vreau sa merg fara casca. 😀

 8. Florin Puşcaş Post author

  @palconi Pai ia sa petreci mai mult pe al tau si sa ne povestesti mai multe chestii. Poati sa renunti la cateva bloguri pe care pierzi vremea…mai putin la al meu. 😀

 9. Luana

  Bune jaloanele astea, odata pentru ca sunt generale si apoi pentru ca ele sunt mai ales unele de bun simt. Cred ca, cu cat un blogger incalca mai multe din regulile astea, cu atat e mai disperat dupa atentie si succes rapid.

  Nu-s de acord deloc cu numarul 2, insa. Daca nu ne-am citi intre noi, am cam scrie toti degeaba :) Partea de socializare & cunoastete in blogosfera mi se pare la fel de importanta ca si calitatea continutului fiecaruia. Si ca sa faci asta nu iti ajunge echivalentul timpului in care scrii posturile.

  Then again… fiecare avem scopuri diferite cu blogurile noastre :)

  Luana’s last blog post..Sinuciderea egoista

 10. Florin Puşcaş Post author

  @Bleau Si eu tot acolo am cele mai mari probleme. :-)

  @gmx Cu placere! Sper sa te pot ajuta in continuare. Sau sa ne ajutam reciproc. 😀

  @Luana Numarul 2 e mai mult pentru oamenii care comenteaza la greu pe zeci de bloguri si pe blogurile lor scriu o data pe saptamana. Statul pe blogurile altora si comentatul peste tot sunt importante la inceput. Si eu stateam mult pe alte bloguri la inceput, dar in acelasi timp scriam si pe al meu zilnic. :-)

 11. Luana

  Inteleg ce zici, insa nu vad chestia asta numai ca o problema de promovare si a te face cunoscut, ci una de interes fata de parerile colegilor de blogosfera :) eu vad mediul asta ca ocazie excelenta pentru schimbul de idei, de asta nu vad nimic gresit in a citi si comenta mult si scrie relativ mai putin :)

  Luana’s last blog post..“Ca sa fii cool, trebuie sa fii viu”

 12. Florin Puşcaş Post author

  @Luana Depinde ce iti propui. E bine sa comentezi dar sa nu iti uiti totusi blogul. Eu scriu pe blog pentru dezvoltatea personala si pentru pentru comunitate. Comunitatea vreau sa o construiesc la mine pe blog nu la altii. :-)

Leave a Reply