“Ce faci dă apocalipsă?”

A trecut şi Earth Hour. O campanie concepută cu scopul de a atrage atenţia aspura problemei încălzirii globale care a prins într-o oarecare măsură şi în România. Între 20:30 şi 21:30 am stins toate becurile din casă. Becurile mele economice de la Ikea, pe care le-am primit cadou. Aţi primit vreodată becuri cadou? Nici eu până de curând. Am lăsat televizorul şi calculatorul pornite. Fiind un gest simbolic, am considerat suficient să sting doar becurile. Unii oameni, mai determinaţi, au oprit chiar şi  televizoarele. Mă îndoiesc totuşi că şi-ar fi sacrificat cineva frigiderele timp de o oră. Sau încălzirea. Dacă tot e să devenim adepţii extremelor…

Asemenea evenimente sunt oarecum lăudabile. Se vor a fi semnele de alarmă pentru state, companii, oameni care conduc lumea în general.  Sau poate acest “Earth Hour” trece dincolo de asta şi face apel la solidaritatea umană. În condiţiile în care chiar U.S.A. sunt un fel de “Gică contra” atunci când vine vorba de convenţii internaţionale în materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, această a doua variantă pare a fi una pluzibilă.

Ceea ce nu se ia în calcul atunci când vine vorba de solidaritate pentru o cauza nobilă (sau nu pe deplin), este condiţia primordială a succesului: nevoia de sacrificiu. Dincolo de dificultatea de a realiza o oarecare unitate umană, stă adevăratul “hop”, reprezentat de renunţarea la o parte a confortului personal. Şi nu este vorba aici de renunţarea timp de o oră la electricitate pentru o idee care sună bine.

Într-o lume îngropată în gunoaie, dezvelită de copaci şi umplută de fum, ceea ce ni se cere e mult mai mult decât un bec stins, un mass de susţinere sau un post pe blog. Va trebui poate să dăm impresia de oameni zgârciţi, să stingem televizoarele atunci când nu ne mai uitam la ele, să dăm hârtia la reciclat, să păstrăm ambalajele în buzunare până la primul coş de gunoi, să conducem maşini cu motoare mai slabe, să oprim apa în timp ce ne spălăm pe dinţi, şi aşa mai departe. Pentru asemenea lucruri e nevoie de solidaritate.

Nu sunt mare ecologist. Nu mi-am dedicat viaţa salvării speciilor pe cale de dispariţie şi nici nu stau în sân cu frica topirii calotei glaciare. De altfel nici nu cred că noi oamenii suntem în stare să facem un rău planetei. Singurii care suferă suntem noi. Planeta va continua să existe chiar şi după ce ne vom fi detonat toate bombele atomice. Dacă facem ceva, dacă luăm atitudine, o facem pentru a ne salva propria piele. Altfel, mă tem că în curând, întrebarea nu va mai fi “Ce faci de Earth Hour?” ci va fi un sinistru “Ce faci dă apocalipsă?”.

earth-hour-candles

18 responses on ““Ce faci dă apocalipsă?”

 1. Florin Luca

  Florin, nu este vorba numai de noi, ci de copii sau nepoţii-strănepoţii noştri care vor trăi consecinţele. Un mic gest multiplicat la milioane-miliarde de oameni poate conta mult pentru viitorul lor. Nu este vorba de zgârcenie, ci mai degrabă de un gest caritabil în favoarea planetei pe care o călcăm cu toţii în picioare. Este un lucru normal, firesc să facem aşa. Planeta va continua să existe cu siguranţă, dar noi nu şi nici urmaşii noştri.

  Florin Luca’s last blog post..Fii tare până la capăt

 2. menialy

  :)) la frigider nu m-am gandit. Nu ca as fi tinut earth hour, dar m-a amuzat ca s-a nimeri meciul fix in ora asta. Cred ca din punctul asta de vedere nu a avut mare impact. Daca era pe finalul meciului, cred ca se schimbau datele problemei. Multi ar fi vrut sa inchida si televizoarele. 😛

  menialy’s last blog post..CUM SA CATALOGHEZI OAMENII

 3. Florin Puşcaş Post author

  @Florin Cand vorbeam de propria piele, ma refeream la specia umana in genere. S-ar putea sa dam impresia de zgarcenie atunci cand tinem sa tingem lumina cand iesim din camera, sa oprim apa cand ne spalam pe dinti, sa stingem televizorul cand nu se uita nimeni la el etc. De asta ziceam zgarcenie. Pe mine ma cam enerveaza expresia asta “Salvati planeta”. Poate fi orice, salvati-va pe voi insiva, salvati-va urmasii, salvati ecosistemul etc. :-)

  @menialy Lasa ca tu tii earth hour in fiecare zi! 😀 Se vede pe tine ca esti ecologista. 😆
  Multi ar fi vrut poate sa arunce televizoarele pe geam, nu numai sa le inchida. 😛

 4. camytzi

  Ce creeaza confuzie in randul multor oameni este tocmai aceasta asociere planeta=oameni. Normal ca planeta va exista, cu sau fara noi (cat, nu se stie). Aceasta campanie este destinata salvarii vietii oamenilor pe planeta. Si da, facem rau planetei, dar un alt fel de rau. Un rau care pe noi oamenii ne afecteaza direct, viata noastra, tot ceea ce este la suprafata si in adancul planetei, tot ceea ce ne ofera resurse de trai. Fara ele nu am exista. Si probabil de aici si expresia “salvati planeta”. De la asocierea directa planeta=conditii de viata pentru oameni. :) (acuma na, asa vad eu o explicatie a expresiei “salvati planeta”, naiba stie cum o vad aia care au initiat campania :)) )

  camytzi’s last blog post..Calare pe racheta

 5. Andi

  😀 eu am lăsat o veioză mică în priză, în rest am oprit absolut tot. știu că nu e destul…măcar nu m-au atacat piticii de sub pat fără să-i văd :)

  Andi’s last blog post..Reading is sexy

 6. frantzi

  Sustinand aceasta campanie de trezire a constiintei populatiei prin mass-uri si msj-e, m-am ales cu o porecla: “Captain Planet” 😆 Unii mi s-au alaturat, iar altii au adoptat atitudinea tipica: “Dupa mine, potopul” :-(

 7. Florin Puşcaş Post author

  @frantzi Aia care au atitudine de genul “dupa mine potopul”, o sa ajunga sa vada cat de gresita e atitudinea lor. In fine… important e ce facem zi de zi, mai putin ce am facut aseara. :-)

 8. Robert

  Eu vreau sa adaug ceva cu privire la scaderea consumului de curent. La Deva stau cu familia de 4 persoane intr-un apartament cu 3 camere si cand veneam eu acasa si utilizam mai intens compul se dubla consumul de curent. Becurile consuma foarte putin. Daca le stingem nu rezolvam mare lucru. In cazul in care vrem cu adevarat sa facem ceva in sensul acesta cred ca prima data ar trebui sa renuntam la a mai tine pornite aparatele ce consuma mult.
  Eu de exemplu am petrecut Earth Hour intr-un local care s-a conformat intr-o oarecare masura cu evenimentul. Becurile au fost date pe minim. Nu pentru ca ar fi fost ei mari ecologisti, ci pentru ca au pus proiectorul ca incepea meciul :))

 9. Florin Puşcaş Post author

  @Robert Ai dreptate, becurile nu consuma mult. De asta era clar ca e doar un gest simbolic si adevaratele economii se fac zi de zi. :-) Deja incepusem sa ma mir ca au fost si localuri care au tinut earth hour. 😆

  @Catalin E bine ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Stii cum era aia: “Dar hai sa ne avem ca frati, toti suntem putin luati”. 😛

 10. palconi

  Din pacate acest eveniment a fost in acelasi timp cu meciul nationalei si multe persoane s-au uitat la meci si astfel nu au facut economie.

  palconi’s last blog post..Femeia

 11. cumnatu'

  Imi place ideea, pana acum ma gandeam doar la planeta, dar cu gandul de a-mi salva pielea.
  Moshule te invit de apocalipsa la noi…da la cateva luni dupa nunta, oricum tot apocalipsa va fi si atunci…keep on keepin’ on…sau cum ziceti voi pac pac (pow wow):P

Leave a Reply