Cazul Bodnariu: De ce bate câmpii Alina Mungiu-Pippidi?

AlinaMungiuPippidi - CopieAm citit azi un articol în care doamna Alina Mungiu-Pippidi invoca Serviciul de Informaţii Externe pentru o intervenţie de urgenţă în cazul Bodnariu. De fapt, este al doilea articol scris de editorialista „României curate” pe această temă. Dacă primul avea o idee mare şi lată – norvegienii sunt infinit mai civilizaţi decât noi şi, deci, indiferent de particularităţile unor cazuri aflate în dezbatere, sigur ei au dreptate –, din al doilea articol, cel de azi, aflăm cu stupoare că românii care cer returnarea copiilor familiei Bodnariu sunt manipulaţi de ruşi, poate chiar plăţi pentru a destabiliza atmosfera paradisiacă a Europei progresiste.

Nu ştiu dacă Putin are idee cât de influent este în Europa sau e nevoie să citească unele opinii din România pentru a-şi ridica stima de sine. Cert e că doamna Mungiu-Pippidi nu este străbătută de nicio îndoială în momentul în care denunţă antioccidentalismul oricui manifestă un minim ataşament faţă de vreun soi de conservatorism. Certitudinile editorialistei, nesusţinute de dovezi, ci de comparaţii irelevante şi forţate, se apropie de aberaţiile unora precum Corneliu Vadim Tudor sau Dan Diaconescu, numai bune de pus pe raftul cu morţii ascunşi din Colectiv, şerpilienii lui Lorin Fortuna şi noua ordine mondială care vrea să decimeze populaţia globului. Şocant prin fantasmagorie, revoltător prin lipsa de argumente.

Aici nu este vorba despre familia Bodnariu şi litigiul lor cu statul norvegian. Nu comentez cazul lor şi nici nu ţin să-mi prezint propriile convingeri. Este vorba despre faptul că, după spunele unei formatoare de opinii deloc lipsită de influenţă, noi, românii, suntem nişte primitivi care nu avem dreptul să comentăm situaţii din state mult superioare, precum Norvegia. Iar atunci când o facem, suntem fără îndoială manipulaţi de ruşi, de Biserica Ortodoxă, pradă unor instincte medievale.

Ceea ce face Alina Mungiu-Pippidi nu este dezbatere. Este un pumn în gură pentru una dintre tabere (pro-Bodnariu), în timp ce tabăra adversă (pro-Barnevernet) este manipulată prin impostură. Nu este de ajuns să dai un „search” pe google pentru a scrie despre ceea ce a devenit în ultimele două luni un adevărat fenomen social. Trebuie să priveşti ceva mai atent, dar mai ales să ştii ce vezi.

Familia Bodnariu aparţine mediului protestant (neoprotestant în România, „pocăiţi” în limbaj popular). Protestanţii (în special baptiştii şi penticostalii) sunt cei mai pro-americani români, atitudine care izvorăşte din relaţiile cu comunităţile similare din SUA, din perspecuţiile la care au fost supuşi de regimurile totalitare şi din faptul că America a fost principalul loc de refugiu în perioada comunistă pentru disidenţii „pocăiţi” (prea puţin cunoscuţi, în condiţiile în care au avut curajul să protesteze şi să informeze Occidentul despre ororile din România, într-o perioadă în care alţii „rezistau prin cultură”).

Ca orice grup minoritar sau ca orice mişcare persecutată, „pocăiţii” din România au fost obligaţi de împrejurări să se organizeze exemplar, ajutaţi evident şi de evangheliştii/misionarii străini. Într-un astfel de mediu, veştile circulă repede, mobilizările se întâmplă peste noapte, solidaritatea este la cote rar întâlnite în alte părţi, chiar dacă nu lipsesc şi conflictele interne. Protestele în cazul Bodnariu au pornit de aici şi abia apoi au generat adeziuni ecumenice. Nu a fost nevoie să-şi mobilizeze ruşii agenţii de influenţă (reali sau fictivi), nici să meargă preoţii ortodocşi din poartă în poartă. Nici măcar implicarea Antena 3 nu  fost un factor decisiv.

Dacă nu faci parte din acest mediu protestant şi nici nu ai avut preocupări sociologice, e normal să nu cunoşti toate detaliile. De bun-simţ este, însă, să nici nu-ţi dai cu părere despre situaţii pe care nu le înţelegi, lansând acuzaţii calomnioase, aşa cum face Alina Mungiu-Pippidi. Pentru un start tardiv în cursa de ieşire din impostură, îi recomand doamnei Mungiu-Pippidi cartea „Sectanţii”, de Vasile Ernu.

Sigur, rămâne întrebarea din titlu: De ce bate câmpii Alina Mungiu-Pippidi? Ce o mână atât de puternic în luarea unor poziţii dezlânate care nu îi fac deloc cinste? Urmându-i exemplul, aş putea spune că e „stimulată” de tot felul de organizaţii cu intenţii obscure, că este creaţia lui Soros, că are probabil experienţă în legătură cu protestele manipulate de ruşi din precedentele ecologiste. Şi câte alte acuzaţii nu i s-au pus în cârcă… Permiteţi-mi însă, de această dată, să vă las fără un răspuns, pentru că nu am nicio dovadă. Prefer să nu mă cobor la nivelul doamnei Alina Mungiu-Pippidi.

5 responses on “Cazul Bodnariu: De ce bate câmpii Alina Mungiu-Pippidi?

 1. Florin

  Imi pare rau sa-ti spun dar gresesti. Fiind in Canada de multi ani am sansa sa vad lucrurile altfel decit le vezi din Tara.
  Alina Mungiu are dreaptate , disputele politice directe au in spate lupte si atacuri si pe platforme non politice, precum social media, press si asa Mai departe.
  Esti naiv daca crezi ca in presa romaneasca nu sint influente straine.
  Cazul in cauza este tipic in a creea un spirit anti European, si daca devii anti European unde te duci? La east ? Ghici ciuperca ce e?

 2. Tudorica

  Sunt intru totul de acord cu cele spuse in articol. Ortodox fiind, am cunoscut persoane care faceau parte sau simpatizau cu neoprotestantii (baptisti, penticostali, adventisti, evanghelici, etc) si pot sa va spun cu certitudine ca au un spirit de intrajutorare foarte mare si rar sunt lasati de unii singuri la necaz. Ei inteleg cu mult mai bine rostul unei comunitati decat o facem noi cei “nepocaiti”. Pocaitii cred in cuvantul lui Dumnezeu si din aceasta cauza in randurile lor procentul de mincinosi, hoti si oameni fara capatai este cu mult mai mic. Chestia cu manipularea ruseasca o consider o bataie de joc la adresa institutiei familiei si o aruncare cu noroi nejustificata si grosolana.
  Prin chinurile lui Iov trebuie sa treaca aceasta familie Bodnariu, ramasi fara cel mai de pret lucru, bucuria din ochii copiilor tai. Multumesc Domnule Puscas pentru luarea de pozitie si clarificarile aduse vis-a-vis de acest aspect.

 3. Politic Scam

  Florin, fiind in Canada ai sansa sa fii departe de toate scandalurile politice si, cu tot respectul, ai sansa sa vezi altfel pentru ca de fapt nu vezi nimic. Atunci cand vei citi mai jos articolul si iti vei da seama ca in Romania s-a ajuns la atata nesimtire din partea unui presedinte de stat incat nu numai ca este sluga altui neam dar o si recunoaste nonsalant, eu cred ca va fi destul de vizibil si din Canada si de pe luna ca aceasta clasa politica, fie ca inchina tara americanilor, rusilor, nemtilor sau canadienilor, nu merge in directia cea buna.
  Jenant…

  http://politicscam.ro/johannis-sluga-americanilor/

 4. Dragoş

  Eu sunt în Spania de mulți ani și vreau sa va spun că nu mă uit după ura înverșunată a oamenilor răi .dacă pot să fac un bine îl fac cu bucurie ,dacă nu pot să ajut? , atunci tac și felicit pe alți care pot face un bine.In biserica unde slujesc am bucuria să văd frați de credință ajutând mult pe cei nevoiași indiferent ce religie au cei în nevoie .Dumnezeu nu ne întreabă ce religie avem ca așa să ne ajute ci se uită la nevoile noastre și ne dă mai mult de cât credem noi ca merităm. Chiar acum suntem solicitați de o femeie cu trei copilași din România .să o ajutăm pentru că soțul ei care ia abandonat în decembrie 2014 plecând în Germania ,acum sa întors și vrea să-i ea copilași .mama copiilor nu lucrează ba are părinți cu care stă amândoi operați ,și eu am 4 copilași și ajung seara acasă i-mi sar în brațe când deschid ușa .mă bucur mult de ei. Mă gândesc dacă aș trece eu prin necazuri cum aș vrea să fiu ajutat .cercetez necazul lăsând la o parte preocupare ce ..religie are.Suntem români și îmi iubesc tara și frați mei romani indiferent de religie ,necazul nu ne întreabă nici de religie nici de vârstă, nici dacă sunt bogat sau sărac, strângem mână de la mână și încercăm a alina amarul fraților noștri români .Nu ascultați vocile rele care nu întind mâna ca să ajute ci din potrivă vin cu minciuni și cu ură ,fiecare dă ce are .pentru Familia Bodnariu ,Fam, Nan și celelalte despre care presa nu cunoaște toate lucrurile ,să ne rugăm așa ca-şi cum am fi noi în locul lor, hainei să ne iubim așa cum știu români să o facă, pentru că aceasta ne-a poruncit Domnul Iisus. Doamne ajută-Ne .Și felicitări pentru articol domnule Florin

 5. Shadow

  @florin
  Fiind departe de tara ai doar sansa de a fi manipulat de “altii”.
  Articolul este ultra decent si pune intr-o postura foarte proasta pe dna mungiu. Ea nu “argumenteaza” ea “dicteaza”. Articolele sale nu sunt articole de dezbatere ci doar “axiome” personale si destul de des ale unor anumite grupuri de “interese”.
  Cazul Bodnariu nu a fost si nu este politic.

  PS. Eu locuiesc in Franta de ani de zile si pot sa te asigur ca politici precum cea a Barnevernet nu ar fi acceptate sub nici o forma. Asta nu inseamna ca francezii in marea lor majoritate isi bat copii, ii exploateaza, etc. Dilii exista peste tot. Pariez chiar ca in Canada o institutie precum Barnevernet nu ar putea exista.

Leave a Reply