24 responses on “Ardelenii şi ciolitul

 1. Mihai

  bun… am mai invatat ceva… oare nu am imprumutat de la maghiari cand au trecut aici la noi… ca mai sunt cateva cuvinte luate de la ei… pantaloni= nadraji, tuica= palinca samd, nu imi vine acum toate in minte:)

 2. Florin Puşcaş Post author

  @Jocuri Si la voi cum se zice la “a trisa”? 😀 Accentul e de la mama lui din Cluj. 😛

  @Andrei Ms! Ardelenii s-au priceput intotdeuna sa imbogateasca limba romana. Iar eu, in calitate de bihorean şcolit în Cluj şi rezident în Timişoara, am un mare bagaj de cuvinte care ar pune în încurcătură un muntean sau un moldovean. 😛

 3. Andi

  Cuvânt ardelenesc auzit în zona Rodnei: măcăuță 😀
  Cu pluralul măcăuțe. Înseamnă …chibrit. M-am tăvălit pe jos de râs când l-am auzit. Dar preferatul meu ever ramâne un cuvânt basarabean: derbedel 😆

 4. Andrei

  Florine, poate ar fi o idee să faci un repertoar de cuvinte de acest fel. Cred că ar ieși ceva amuzant, fain și interesant, iar publicul poate ajuta, normal :)

  Un cuvînt la care am rîs a fost „uțuluș”, că la noi în moldova se zice „scrînciob”, adică leagănul ăla din parcurile de copii, pentru cei ce nu știu.

  Etimologie: se zice „uțuluș” pentru că te dai „uța-uța” și nu „scrîncea-scrîncea” :)

 5. Florin Puşcaş Post author

  Buna ideea ta! Si sa fie o prezentare video pentru fiecare cuvant.. hmmm. Ar fi interesant. 😆
  Am un blogger in blogroll (Nea Costache) care scrie povestiri in “olteneste”. Sa vezi acolo cuvinte ciudate. 😛

 6. Florin Puşcaş Post author

  In calitate de ardelean in proportie de cel putin 50%, pot sa-ti zic ca ardelenii nu se cred mai superiori decat altii. Adica fiecare se crede mai superior. Banatenii se cred superiori, bucurestenii se cred superiori, oltenii se cred superiori etc. Nu e mai accentuata tendinta in ardeal. Doar ca in partea de vest, datorita dominatiei austro-ungare, unele lucruri s-au miscat mai bine si s-a implementat o mentalitate putin diferita.
  Cat despre unguri… exista oameni si oameni. :-) Eu am prieteni unguri pe care nu i-as schimba pe 100 de romani. 😆 Ca in orice padure, exista uscaturi si acolo. :-)

 7. Andrei

  Florine, am zis „ repertoar ” și nu „reportaj”… adică nu e musai video, dar măcar scrise, că e mai ușor și nu dă bătăi de cap :) Cum crezi, însă un serial e tare ispititor și… de ce nu, original, unic? :) O să meargă bloggerii din Blogosferești la filmul tău 😀

Leave a Reply