Aoleu, săriţi, ne taie Robu copacii!

După câini vagabonzi şi ciori căcăcioase, timişorenii noştri dragi au găsit un nou pretext pentru a-şi pune poalele în cap: tăierile de copaci. De multe lucruri am putea suferi prin partea asta de lume, dar – slavă Domnului! – plictisul nu şi-a găsit loc pe listă.

De la peisagişti revoltaţi că se pune mai degrabă accentul pe fluidizarea traficului decât pe conservarea copacilor, până la babe ataşate emoţional de diverşi pomi fructiferi, nimic nu lipseşte din acest efort colectiv de imitare a activiştilor Greenpeace.

O scurtă aşezare în context: La 17 luni de la instalarea administraţiei Robu – bună, rea, aşa cum o fi – în Timişoara s-au plantat aproximativ 1500 de copaci. O spune primarul şi, dacă o fi exagerând, de bună seamă că nu şi-a permis să exagereze flagrant. În acelaşi interval de timp, nu au fost tăiaţi mai mult de 200 de arbori. Sătul probabil de discuţii tangente cu ridicolul, Robu pluseasă şi promite 110.000 de copaci plantaţi până în 2016. Nu e clar de unde a scos numărul, nici unde vor fi plantaţi copacii. Nu e nici măcar atât de spectaculos cum sună, însă e de bun augur.

Mai departe, discuţia e simplă, iar eu trăiam cu impresia că totul ţine de o oarecare logică elementară: nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle. Reamenajările, înfrumuseţările, optimizările, progresul până la urmă necesită şi unele sacrificii. Nu vorbim despre arbori seculari sau specii rare, ci doar despre copaci prea bătrâni, copaci cu ramurile şi rădăcinile în reţelele edilitare sau pur şi simplu copaci surprinşi de inadecvare. Când ne cuprinde jalea pentru un copac tăiat, deşi alţi 10 i-au luat locul, diagnosticul de închistare mentală se autopropune.

Desigur, avem secta celor care reacţionează la orice faptă a primarului ca la îndemul „Scuipaţi aici!”, la fel cum există şi gaşca aplaudacilor necondiţionaţi. Totuşi, lăsând la o parte propriile simpatii şi antipatii, merită să judecăm limpede fapta, nu omul: în Timişoara nu are loc niciun „masacru” al copacilor. Ba chiar din contră, copiii noştri se vor bucura de mai mult spaţiu verde decât noi.

Acum, când am lămurit unde suntem şi încotro ne îndreptăm, s-ar cuveni să ne dăm poalele jos din cap şi, dacă e cazul, să ne scoatem capul din fund pentru a-i redescoperi menirea iniţială. Pentru martorii lui Greenpeace există şi căi raţionale. În baza Legii 544/2001, oricine poate afla dacă tăierile de copaci s-au făcut legal. Mai mult, oricine poate urmări dacă plantările se fac aşa cum se anunţă şi dacă arborii sunt îngrijiţi corespunzător. Restul discuțiilor sunt inutile, o pâine uşoară de mâncat pentru presa zilelor noastre.

Publicat şi pe www.ziuadevest.ro

7 responses on “Aoleu, săriţi, ne taie Robu copacii!

 1. Lilick

  Eu ieri am mers cu un taximetrist care se plangea ca sunt prea multi copaci plantati de Negoita 2 in sectorul 3, pe locuri de parcare create pe vremea lui Negoita 1 sau, cel mai stupid, pe langa parcuri. Si avea dreptate. Omul spunea: “Nu de mai multi pomi avem nevoie, mai ales intr-un sector plin de parcuri, ci de parcari. Dar cine stie ce afacere o mai fi si aici…” De pomi taiati nu am auzit ca se plange nimeni pe la noi, dar poate ca nu aveti totusi destui caini pe strazi, ca sa aveti cu adevarat o problema. :)

 2. watchdog2ro

  Nu stiu in ce categorie sa va incadrez (anti sau pro ROBU), caci altceva nu faceti prin articolele dvs, dar un gand mi-a ramas in minte. Sunteti primul jurnalist (local) care isi da cu parerea despre CEVA ce il depaseste, desi se ajuta de tot felul de citate din memorie sau sintagme deocheate. Totusi e bine ca puneti paie pe foc, caci altfel nu iese fum pentru efortul emotiv al babelor cu poalele in cap. Am o singura intrebare: cam cati pomi ati sadit in viata dvs?

 3. Florin Puşcaş Post author

  @watchdog2ro
  E bine că există și oameni care își dau avizat cu părerea, chiar dacă se ascund sub pseudonime. Timișoara e salvată, lumea întreagă are o speranță de mai bine!

  Apropo, nevoia asta de a încadra oamenii în „pro” și „anti” Robu spune multe…

 4. watchdog2ro

  Multumesc pt raspuns. Este parerea unui timisorean care se ascunde sub anonimat pentru ca nu mai vrea sa faca parte din asa zisa societate civila (de la bloc, de pe strada, din cartier sau oras). Pt ca este sătul de ticalosi, mincinosi, smecheri, pungasi, manipulatori, excroci si tot ce altceva eticheteaza membrii cu carnet de partid sau societati oculte din jurul lui. Singurul contact cu ei este pe aceasta cale ca raspuns la …
  Tot nu mi-ati raspuns la intrebarea cati copaci ati plantat, dar nu face nimic si asa nu conteaza. Cat despre pro sau contra, este sintagma zilelor noastre in presa locala si nu numai. Nu trebuie sa va suparati daca v-am pus in aceeasi troca jurnalistica.

  P.S.: N-am sa le dau mura-n gura numele meu. Pana afla cine posteaza mai trece o vreme si numai cine trebuie afla…

 5. Florin Puşcaş Post author

  @watchdog2ro
  Am crescut la țară. Am plantat câțiva pomi la viața mea… :)

  P.S.: Comentariul fusese reținut de filtrul spam. Ăsta e motivul pentru care a apărut cu întârziere.

 6. watchdog2ro

  Ce anume a deranjat “filtrul spam” din comentariul meu? Stiu ca a aparut un mesaj de genul “Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that”. In rest mi-a facut placere ca v-am cunoscut virtual.

 7. Florin Puşcaş Post author

  @watchdog2ro
  Probabil link-ul de pe youtube a făcut comentariul să pară dubios. Nu e prima dată când se întâmplă și nu reușesc să intru în fiecare zi să verific folderul spam.
  Cât despre cunoaștere… putem să ne cunoaștem și față în față dacă vreți. Pe mine nu deranjează să discut și direct cu oamenii, chiar dacă se poate să avem păreri contradictorii.

Leave a Reply